Početna konferencija projekta B.I.R.D.S. – učenici će učiti o bioraznolikosti i proučavati pticu bregunicu

U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici danas je održana početna konferencija projekta “B.I.R.D.S. (Border Isn’t Restriction for Developing Skills) koji je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Projekt je izradila agencija VTA, nositelj projekta je Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, a partneri Osnovna škola Deak Ferenc iz Barcsa i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Vrijednost projekta je 976.891,05 kuna, a sufinanciranje Europske unije iznosi 85 posto, odnosno 830.357,54 kune.

RADIONICE, STUDIJSKA PUTOVANJA I ISTRAŽIVANJE NA TERENU

Projekt će se provesti kroz radionice, predavanja i studijska putovanja u periodu od 13 mjeseci, odnosno do 30. rujna 2018. godine. – U projektu će sudjelovati oko pedeset učenika i na kraju će se izraditi koristan priručnik te saznati više o zaštiti ptice bregunice. Što se tiče naše škole, u okviru projekta nabavit ćemo opremu potrebnu za daljnji razvoj GLOBE programa i sličnih ekoloških školskih projekata. Ujedno, škola će dobiti dizalo koje će omogućiti bolji pristup učenicima s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Ivica Tomljanović u ime Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, koja je nositeljica projekta.

U okviru projekta provest će se radionice, studijska putovanja i istraživanja na terenu, s ciljem jačanja suradnje obrazovnih institucija prekograničnog područja Hrvatska-Mađarska i omogućavanje razmjene specifičnog znanja o biološkoj raznolikosti i prirodnim vrijednostima prekogranične regije s naglaskom na staništa ptice bregunice. Uz Viroviticu, učenici će na projektu raditi u Općini Čađavica, na krajobrazu Križnice i Jelkuša, u Barcsu i Pečuhu. Na početnoj konferenciji su sudjelovali i Marija Vizváriné Maronics, ravnateljica Osnovne škole Deak Ferenc iz Barcsa, koja je naglasila kako se raduje novim iskustvima koje će učenici i mentori steći na projektu.

KORIST ZA SVE SUDIONIKE

U okviru ovog projekta, škola će dobiti pametnu ploču te kabinet sa opremom potrebnom za istraživanje, mikroskopom, fotoaparatom i videokamerom za potrebe učenja i rada na projektima – rekla je M. Vizváriné Maronics. Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije istaknula je da će u okviru projekta u Dravskoj priči u Noskovcima biti održane četiri edukativne radionice za hrvatske i mađarske učenike i mentore. Projektom B.I.R.D.S. ovaj centar dobit će pametnu ploču te kosopodiznu platformu kojom će prizemlje biti još pristupačnije posjetiteljima.

NAJMANJA EUROPSKA LASTAVICA

Jasna Razlog Grlica, voditeljica GLOBE programa koji u okviru škole Ivane Brlić-Mažuranić djeluje već 11. godinu, objasnila je da je sudjelovanje u ovom projektu svojevrsna nagrada izvrsnim učenicima koji će svoje iskustvo na biologiji i ekologiji projektom samo proširiti. Nešto više rekla je o samoj bregunici, najmanjoj europskoj lastavici koja staništa ima upravo na obalama Drave koju će istraživati u okviru prekograničnog projekta. – Stanište ptica bregunica, koje su selice, jako je značajno jer je riječ o ugroženoj vrsti koja je na cijelom europskom području zaštićena. Mi ćemo je u okviru projekta proučavati i raditi radionice na tu temu. Na Križnici ćemo našim partnerima iz Mađarske pokazati kako se rade kemijske analize vode i mjere ti parametri na primjeru prirodnog staništa Križnice koji je izvrstan primjer bioraznolikosti i važno turističko središte – objasnila je J. Razlog-Grlica. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”427561″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content