Policija uvela elektronske predaje zahtjeva za vozačku dozvolu

Vozači od 4. rujna mogu podnositi zahtjev za novu vozačku dozvolu u redovnom postupku i preko sustava e-Građani, no za to moraju imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom, izvijestio je MUP.

Građani kroz sustav, uz zahtjev trebaju dostaviti skenirane isprave koje moraju priložiti u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, odnosno uvjerenje o položenom vozačkom ispitu i zdravstveno uvjerenje, dok će se fotografiju i potpis preuzimati iz Informacijskog sustava MUP-a.

Podnositelj zahtjeva moći će izabrati način dostave izrađene vozačke dozvole: preuzimanje u policijskoj upravi ili postaji prema kojoj je uputio elektronički zahtjev za izdavanje vozačke dozvole ili dostava na adresu prebivališta ili boravišta putem dostavne službe.
-Bilo je vrijeme da policija uvede novine u izdavanju vozačkih dozvola, jer svakodnevno smo svjedoci velikih gužvi u policijskoj upravi gdje se predaju zahtjevi i izdaju razni dokumenti. Zbog toga dogodi se ponekad da građani u redu stoje na stepenicama policije. Nadam se da da će policija uskoro uvesti slične novine i za izdavanje ostalih dokumenata, pogotovo da se pri registraciji vozila sve radnje, kao i nekada obavljaju na stanicama za tehnički pregled vozila – komentar na novine policije komentirao je naš sugrađanin Branko Tomljanović.

Izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama propisane su i nove dimenzije fotografija koje sada iznose 35 x 45 milimetara umjesto dosadašnjih 30 x 35 milimetara.

Među ostalim novim projektima MUP-a zbog kojih bi dugački redovi u policiji mogli otići u povijest biti će prva registracija motornog vozila jer bi sve poslove građani mogli obaviti u stanici za tehnički pregled. (www.icv.hr, zc)