Na današnji dan, 2. listopada 1991. godine ustrojena slavna 127. brigada Hrvatske vojske Virovitica

Na temelju zapovijedi vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na današnji dan, 2. listopada 1991. godine ustrojena je slavna 127. brigada Hrvatske vojske Virovitica. Za zapovjednika brigade, čiju je jezgru sačinjavao 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde imenovan je general pukovnik Đuro Dečaka, a za zamjenika, ujedno i načelnika stožera Marko Krstanović.

Nakon formiranja 127. brigade prva ratna operacija većih razmjera bila je akcija “Otkos 10” u kojoj je na Bilogori, oko Grubišnog Polja, oslobođeno oko 300 četvornih kilometara teritorija. Slijedilo je potom oslobođenje zapadne Slavonije i ostalih hrvatskih ratišta sve do Oluje i potpunog oslobođenja Hrvatske. U svim važnijim akcijama, od oslobađanja virovitičke vojarne do svih ostalih akcija, virovitički borci su svojim junaštvom ostavili neizbrisiv trag u stvaranju novije hrvatske povijesti.

Kroz brigadu je prošlo više od 4500 žitelja ratne općine Virovitica, 186 pripadnika je ranjeno a 63 ih je ugradilo svoje živote u temelje hrvatske države.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content