U Gradu Virovitici održan sastanak vezan uz problem pojavljivanja lisica u gradu

Građani Virovitice ove godine suočili su se s češćim pojavljivanjem lisica koje ulaze i u samo središte grada te je na tu temu u prostorijama Grada Virovitice održan sastanak kojem su, uz predstavnike Grada, sudjelovali i predstavnici Virovitičko-podravske županije, Skloništa za životinje Virovitica, Ministarstva unutarnjih poslova, Veterinarske stanice Virovitica -Veterinarske inspekcije, Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok i lovaca. Predstavnici Grada tom prilikom izvijestili su nazočne da će iz navedenih razloga Grad donijeti Odluku o pristupanju izradi Programa zaštite divljači na području grada Virovitice.

Na sastanku je upućen i apel građanima da ne paničare ukoliko ugledaju lisicu u jer to ne znači da je ona zaražena, odnosno bijesna. Lisice imaju velik radijus kretanja te u gradu pronalaze lak izvor hrane. Na ruku im ide i činjenica da neki građani ne održavaju svoje parcele te su one zarasle u šikaru i u njima se može naći veliki broj ptica i glodavaca što lisicama predstavlja izvor hrane, ali i odlično mjesto da se u njima nastane. Te lisice nisu bjesne i građani ne moraju strahovati od bjesnoće. Naime, lisice spadaju u životinjske vrste koje žive u gradovima kao i npr. lasice, kune zlatice, ježevi, vjeverice, sove i zmije.

Na sastanku je naglašeno i da se unazad nekoliko godina provodi redovita jesenska akcija oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske koja se obavlja distribucijom tzv. mamaka iz zrakoplova. Vakcinalni mamci koji se koriste za cijepljenje lisica nisu štetni i opasni za zdravlje ljudi i domaćih životinja ukoliko se sa njima pravilno postupa. Sve to rezultiralo je činjenicom da unazad dvije godine na području grada nije zabilježen niti jedan slučaj bjesnoće, no ipak prilikom susreta s lisicama ne treba im prilaziti i uznemiravati ih jer se radi o divljoj životinji, a ako se primijeti čudno ponašanje životinje (npr. pjena na ustima i jako razdražljivo ponašanje) obavezno treba nazvati broj 112. (www.virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content