U Hrvatskoj pad proizvodnje kukuruza i soje, a povećanje proizvodnje šećerne repe i suncokreta

U Hrvatskoj će u 2017. biti proizvedeno 1,7 milijuna tona kukuruza, što je gotovo 22 posto manje nego u prošloj godini, pokazuju rane procjene najvažnijih kasnih usjeva sa stanjem od 1. rujna, koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku ostvarena prosječna proizvodnja kukuruza po hektaru iznosi 6,8 tona, što je manji prinos nego u 2016. godini, kada je iznosio 8,5 tona po hektaru.

Pad proizvodnje procijenjuje se i kod soje, za 16,4 posto, na 204 tisuće tona. Prirod po hektaru iznosi 2,4 tone, dok je godinu prije bio 3,1 tonu. Uzrok smanjenom prirodu kukuruza i soje, kako navode iz DZS-a, je smanjeni prirod po hektaru.

Procjenjuje se da će ove godine biti povećana proizvodnja šećerne repe i suncokreta. Tako se proizvodnja šećerne repe procjenjuje na 1,19 milijuna tona, što je rast od 1,7 posto, a prirod po hektaru iznosi 61 tonu. Usporedbe radi, u 2016. je bio 75,5 tona po hektaru. Uzrok povećanom prirodu šećerne repe je veća žetvena površina i to za 4.100 hektara”, pojašnjavaju statističari.

Proizvodnja suncokreta je procijenjena na 116 tisuća tona ili 4,5 posto više nego lani, a prirod po hektaru je 2,9 tona, nešto veći nego lanjskih 2,7 tona. (www.seebiz.eu)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content