MIKEŠKI JESTVENIK: Pašteta od zeca

Proučavajući gastronomiju Virovitice kroz “Mikeški jestvenik” pronašli smo pozamašan broj starih zapisa o paštetama, odnosno obogaćenim namazima od mljevenih iznutrica ili mesa (ribe, domaćih životinja, divljači), začina i mirodija. Neke smo predstavili u knjižici, a druge donosimo na ovim stranicama. Ovog tjedna izabrali smo izvorni recept iz rukopisne kuharice gospođe Ivanke Ivanković. Važan je podatak da zečje meso svrstavamo u meso dlakave divljači, a kunića dobivamo uzgojem te ga ne treba držati u pacu. Uživajte u pripremi ovog profinjenog jela. Provjereno: s obitelji i prijateljima bolje prija!

Pašteta od zeca
1 cijeli zec
ocijeđeno povrće i mirodije iz paca
20 dag crvenog luka
7 dag slanine
5 dcl juhe za podlijevanje
1 pecivo (žemlja)
1 dcl mlijeka
5 dag maslaca
2 žumanjka
1 jaje
papar po ukusu
20 dag tanko narezane slanine za oblaganje kalupa
(sol ne treba dodavati zbog slanine u receptu)

Na masti i slanini pirjati crveni luk i ocijeđeno povrće iz paca. Dodati isječeno meso kunića i omekšavati ga uz dolijevanje juhe. Ohladiti, odvojiti meso (od kostiju) i samljeti s nakvašenom žemljom. Dodati maslac, žumanjke, jaje i papar. Puniti u kalup obložen tankim ploškama slanine te staviti u kupku u pećnici da se “1 sat u dunstu kuha”.
Savjet: dobro je mesnu smjesu prije stavljanja u kalup začiniti s malo domaće travarice, mljevenom klekom (borovicom) i iz avana usitnjenim gevilcom (gewűrce: mješavina mirodija – kim, crni kim, piment, klinčić, oraščić, cimet, lovor, mažuran).

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content