Otkriveno spomen obilježje poginulim i ubijenim hrvatskim vojnicima Drugog svjetskog rata u ”klancu”

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Orahovica izgradila je i otkrila spomen obilježje poginulim hrvatskim vojnicima u vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata u dijelu Orahovice koji građani znaju kao klanac. Otkrivanju spomenika nazočili su predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Virovitičko-podravske županije Josip Nemec, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja te mnoštvo članova udruge domaćina. O događajima i okolnostima pogibije i pogubljenja hrvatskih vojnika za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, pričao je član Udruge Miroslav Gazda.

-Orahovica je 1942. godine nekoliko puta napadana od strane partizana, no bez većeg učinka, ali sa mnogim vojnim i civilnim žrtvama. Međutim 20. prosinca 1942. godine partizani su pokrenuli akciju čišćenja u Duzluku i Donjoj Pištani i likvidirali tamošnje lokalne predstavnike hrvatske vlasti i zatvorili navedeni prostor. Istog tog dana izvršen je i napad na Orahovicu, koji je prema izvješću štaba 12. Slavonske brigade NOP-a, izvršila ta brigada u 2 sata u noći, a upad u samom mjesto izvršili su 3. i 4. udarni bataljoni dok su 1.i 2. Bili u zasjedama prema Humljanima, Čačincima, Zdencima i feričancima. Napadi su dolazili sa svih strana, a borbe su trajale sve do 16 sati do kada su partizani uspjeli ući u samo mjesto Orahovicu kada su branitelji Orahovice bili potpuno opkoljeni, ali su uspjeli izvršiti izvlačenje probojem obruča prema Novoj Jošavi i Feričancima. U isto vrijeme iz pravca Humljana preko Bukvika i Donje Pištane opkoljenim orahovačkim braniteljima pristiže pomoć od 35 pripadnika ustaške vojnice koji razbijanu dio opsade te omogućavaju povlačenje dijela vojnice i domobranstva koji potom koritom rijeke uz željezničku prugu izlaze iz partizanskog obruča i povlače se prema Čačincima i to pored Hornungove ciglane starim putem preko tzv. klanca i klančine. Ta grupa u klancu nailazi na zasjedu 1. Bataljuna NOP brigade i jedna dio prihvaća borbu dok se drugi dio s ranjenicima povlači do Čačinaca. U borbi tada pogiba četvorica orahovačkih branitelja, a četvorica su zarobljena te odvedena u Kokčak i Drenovac gdje su pogubljena. U okruženju je ostalo 86 branitelja domobrana koji su zarobljeni, a 10 ih je odmah streljano – rekao je Gazda te posebno naglasio da prilikom otvaranja ovog spomenika upravo tim žrtvama u klancu, prvi puta se spominju i njihova imena.2910spomenikklanac2 1

-Danas evo prvi puta javno donosimo imena poginulih branitelja Orahovice koji su poginuli i likvidirani, a oni su Ivan Aleksić, Belajdić Stjepan, Nikola Biškupić, Ivan i Vlado Bošnjaković, Josip Gorše, Ivan Kenig, Mijo Kertis, Ivan Kruljac, Anto Mikić, Mihael Molnar, Karlo Petričević, Matija Rauher, Franjo Stibl, Ivica Šifković, Ilija Tankosić, Paško Vulić, Dragan Žagar, Mato Mandić, Đuro Šimić, Franjo Fišinger, Ivan Kordi, Ante Tankosić, Drago Posavec, Slavko Erdeljac i Mato Malović. Treba reći da su partizani ulaskom u Orahovicu opljačkali i uništili sve što se moglo, a na kraju i srušili židovsku sinagogu u Orahovici. Izgradnju ovog spomenika pomogli su Andrija Garačić koji je ustupio svoje zemljište za izgradnju, poduzeća Radlovac i Simstrans te Klesarska radnja Bokun kojima se od srca zahvaljujemo – zaključio je Gazda.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content