Pitomački učenici kuhari učili izrađivati umjetnine od voća i povrća

blank

U organizaciji Srednje škole ”Stjepan Sulimanac” Pitomača, a na inicijativu školskog profesora kuharstva Darka Baričevića, u pitomačkoj srednjoj školi održana je radionica curvinga ili kulinarske umjetnosti s voćem i povrćem. Radionicu je održao jedan od najboljih majstora kulinarske umjetnosti u Hrvatskoj i predsjednik udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar koji je mladim Pitomačanima pokazao kakve se umjetničke majstorije mogu napraviti od voća i povrća te ih po viđenom zainteresirao za ovu vrstu gastronomije.

  • Cilj ove radionice bila je edukacija učenika smjera kuhar te usavršavanje profesora škole ponukana sviješću promjene načina posluživanja, serviranja i ukrašavanja jela u modernoj gastronomiji. To je zapravo jedan odličan dodatak našem redovnom nastavnom programu i mislimo da što im prije damo temeljna znanja o nekoj materiji da će ih prije primijeniti u svom životu i lakše se prilagoditi za buduće tržište rada s tendencijom njihove kompetentnosti i da ih što više zaokružimo kao gotovog djelatnika koji će pojaviti na tržištu, ali i biti prihvatljiviji za poslodavca. Morma se zahvaliti Udruzi kuhara grada Orahovice i njihovom predsjedniku Draženu Šafaru što je došao nama pokazati ove temeljne stvari kulinarske umjetnosti kako učenicima tako i nama profesorima i siguran sam da će ova suradnja i dalje trajati na obostrano zadovoljstvo. U ovoj radionici sudjelovali us učenici drugog i trećeg razreda, ponajviše maturanti i iznimno sam zadovoljan zanimanjem naših učenika za ovu granu gastronomije i možda će se netko od njih upravo oprdijeliti za ovo jer nažalost neke materije nisu u našem nastavnom programu kao što je ova pa to moramo rješavati samoinicijativno, no najvažnije da se djeca sretna i da im se pruži sve što je moguće. – rekao je prof. Baričević.

Voditelj radionice Dražen Šafar također je zadovoljan zanimanjem učenika pitomačke škole na kulinarsku umjetnost:

  • U današnjoj radionici radili smo tz. A ili prvi stupanj kulinarske umjetnosti, odnosno učenici su mogli vidjeti osnove rada. Tako su naučili kako se drži nož u ovom poslu, kako se koje voće ili povrće može obraditi, što je sve moguće izvesti i kakve se sve dekoracije mogu napraviti, a koje kasnije budu izložene na dekorativne stolove ili stolove hladnih eksponata. Posebno sam sretan što se sami vrlo brzo uključili i mogu reći jako dobro savladali rad i nadam se a će im to ostati u njihovom daljnjem bavljenju kulinarstvom, ali važno je da smo im pokazali nešto što im itekako biti korisno u njihovom budućem radu. – rekao je Šafar.

Da su učenici uživali potvrdila je i maturantica Dea:

  • Radionica je bila jako zanimljiva i sretna sam što se ovako nešto mogla vidjeti uživo i naučiti. Zapravo je nevjerojatno što se sve može od voća i povrća napraviti i kada sam prvi puta uzela nož u ruke mislila sam da nema šanse da išta napravim. No uz pomoć Dražena uspjela sam napraviti npr. kalu od komorača i mrkve pa i druge stvari i stvarno je bilo super. – zaključila je Dea. Profesor Darko Baričević i Dražen Šafar najavili su uskoro i novu suradnju škole i udruge, s naglaskom da se pomogne učenicima da uživaju i još više zavole izabranu struku.

1210radionicacurvingpitomaca1 Custom 1210radionicacurvingpitomaca2 Custom 1210radionicacurvingpitomaca3 Custom 1210radionicacurvingpitomaca4 Custom 1210radionicacurvingpitomaca5 Custom