Pokazali da znaju: kuhari Slavonci u srcu Bosne napravili najbolju tufahiju

Orahovački srednjoškolci, kuhari Lea Barić i Denis Majer osvojili su zlatnu medalju za najbolju tufahiju na prvom međunarodnom natjecanju u pripremanju slastica od jabuka održanom u Goraždu. Već i sama po sebi ta bi vijest bila za svaku pohvalu. No, naši slavonski kuhari nisu samo pobijedili konkurenciju, slastičare u Bosni i Hercegovini na domaćem terenu, nego su bili i najbolji u pripremi jedne od najpoznatijih bosanskih tradicijskih delicija – tufahije.

ODLIČNA ORGANIZACIJA

Natjecanje za učenike srednjih škola održano je u sklopu godišnjeg međunarodnog sajma u Goraždu pod nazivom “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”.
Uz učenike iz Bosne i Hercegovine međunarodni karakter natjecanju dali su ekipa Srednje škole ”Stjepan Ivšić” iz Orahovice te članovi Udruge kuhara grada Orahovice, predsjednik Dražen Šafar kao član stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, dopredsjednik Zoran Putniković kao jedan od mentora te Danira Vinković kao prvi mentor i profesor orahovačkih učenika.
– Organizatori natjecanja i cijele manifestacije Dani jabuke bili su Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine te Srednja stručna škola “Džemal Bijedić” Goražde. U odličnoj organizaciji i sjajnoj atmosferi naši su učenici osvojili zlatnu medalju za najbolju tufahiju, što je važan rezultat s obzirom da su pobijedili u pripremanju bosanske slastice među ekipama kojima je ta slastica svakodnevica – rekao je Dražen Šafar, predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice, pohvalivši pritom odličnu organizaciju i srdačne domaćine.
Ovim natjecanjem razvila se dobra suradnja pa će se škola i udruga kuhara iz dviju zemalja naći u Orahovici već 10. studenoga na 2. Večeri bosanske kuhinje.

SVAKA TUFAHIJA IMA SVOJE MALE RAZLIKE
Lea Barić i Denis Majer, kuhari koji su pobijedili slastičare, presretni su.
– Radili smo tufahiju i desert od keksa s kremom – pudingom od vanilije i jabuka te pireom od jabuka i na kraju stavili šlag. Dali smo zaista sve od sebe, ali pobjedu nismo očekivali – iskreno priznaje Lea.
Denis dodaje kako tufahiju inače nije teško napraviti, ali da svaka ima svoje male razlike, finese.
– Važan je omjer šećera i vrsta jabuke, jer ako odaberete krivu, raspast će se. Prvi put sam za tufahiju čuo prije mjesec dana i od tada ‘vježbam’ njenu pripremu s profesoricom Danirom. Eto, očito smo je naučili – sa smiješkom kaže Denis.
Njihova mentorica Danira Vinković nije skrivala ponos i čestitala im je na trudu, dodajući da su mladi kuhari znatiželjni u pripremi jela i neumorni u isprobavanju novih tehnika priprema hrane.
Pohvala je stigla i od vrhunskog kuhara Zaima Merdana, člana Udruženja kuhara BIH, koji je bio član ocjenjivačkog povjerenstva.
– Bio sam u Orahovici nekoliko puta i sudjelovao u manifestaciji “Zlatni orah” gdje su učenici pripremali slastice od oraha i domaćini su se tamo pokazali kao pravi mali majstori. No, iznenadilo me kako su pripremili sjajnu tufahiju, našu tradicionalnu slasticu. Svaka im čast na trudu i želji. Pokazalo se da su orahovački orah i bosanska jabuka idealna kombinacija na najbolju tufahiju – poručio je Merdan.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content