U 85. godini života preminuo fra Flavijan Šolc

U 85.godini u franjevačkom samostanu u Varaždinu umro je fra Flavijan Šolc. Rođen 31.srpnja 1933. godine u Virovitici, kao drugo od sedmero djece Katarine i Dragutina. U Virovitici je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon gimnazije odlazi u Zagreb, gdje je završio katoličko-bogoslovni fakultet. Zaređen je 1959.godine, a mladu misu održao je u rodnoj župi sv. Roka u Virovitici.

Od 1959. do 1962. godine bio je odgajatelj sjemeništaraca u franjevačkom samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu.
U Borovu naselju je 1962. godine osnovana nova župa u koju je poslan fra Flavijan Šolc. Prvi mjeseci je boravio u franjevačkom samostanu u Vukovaru, odakle je svakodnevno putovao u obližnje Borovo naselje. Ubrzo je u Borovu naselju kupljena obiteljska kuća, kaje postaje sjedište nove župe sv. Josipa Radnika.

Nakon dugogodišnjeg procesa dozvolu fra Flavijan za izgradnju crkve ishodio je 1967.godine. Uz pomoć vjernika i prijatelja iz Belgije crkvu je završio 1981.godine, a tadašnji đakovački biskup Ćiril Kos 1.svibnja 1981. posvetio ju je Gospi Fatimskoj. Na žalost, za vrijeme Domovinskog rata crkva je srušena.

Fra Flavijan 1984. godine premješten je u franjevački samostan sv. Ivana Kapistrana u Iloku. Zajedno sa vjernicima 1991. godine odlazi u progonstvo u Svetište Majke Božje Trsatske odakle obilazi svoje vjernike u progonstvu u Istri, Primorju do Senja i na Krku. Nakon sedmogodišnjeg progonstva vraća se u Ilok, gdje boravi do početka ove godine, kada je premješten u franjevački samostan u Varaždinu.

Sahrana fra. Flavijana Šolca bit će u srijedu, 22. studenog na gradskom groblju u Virovitici u 14 sati.

(www.icv.hr, M.Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content