FOTO: U Vukovaru obilježena 26. godišnjica stradanja tog herojskog grada

Već od ranih jutarnjih sati 18. studenog u grad heroj pristizale su tisuće ljudi iz Hrvatske i inozemstva da bi obilježile 26. obljetnicu vukovarske žrtve i svih hrvatskih žrtava stradalih u gradu heroju Vukovaru. Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 26. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu počelo je okupljanjem i komemorativnim programom “Vukovar – mjesto posebnoga pijeteta” u krugu vukovarske bolnice.

MG 1931Kolona sjećanja uputila se potom Križnim putem do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a u koloni je je prema prvim procijenama bilo oko 65.000 ljudi. Kao i svake godine tako i ove, u Vukovaru je bilo i puno žitelja Virovitičko-podravske županije. Uz saborskog zastupnika i predsjednika HVIDRA-e RH Josipa Đakića, saborske zastupnice Vesne Bedeković i župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića sa suradnicima, bili su i gradonačelnici, načelnici i drugi predstavnici naših gradova i općina, mjesnih odbora, braniteljskih i drugih udruga, članovi obitelji branitelja i ostali građani.

MG 1978Nezapamćeno veliki broj djece i mladih, a i oni stariji i nemoćni hodali su u koloni sjećanja ne bi li na taj način odali počast žrtvi grada heroja. U Vukovar je stigao cijeli hrvatski državni vrh – predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, članovi Vlade i brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora i Katoličke crkve, a među brojnim izaslanstvima državnog vrha, u koloni sjećanja zatekli smo i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića, te mnoge druge.

MG 2008Središnji komemorativni skup kao i svake godine održan je na vukovarskom memorijalnom groblju gdje 1800 bijelih križeva nikog nije ostavilo ravnodušnim. Mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, a poslije je održana i sveta misa za sve hrvatske žrtve u Vukovaru i u Domovinskom ratu. Na kraju su brojna izaslanstva položila vijence na masovnoj grobnici na Ovčari. (www.icv.hr, bs, foto: Bruno S. i Matija R.)

MG 2001[g-gallery gid=”433557″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content