Jedanaesta smotra folklora u Kladarama

blank

U subotu 25. 11. 2017. Udruga žena Kladare bila je domaćin 11. smotre folklora održane u Društvenom domu u selu. Manifestaciju je otvorila predsjednica udruge gospođa Mirjana Gucek. Pozdravila je pristigle goste, izvođače na manifestaciji i sve prisutne i zaželjela im dobrodošlicu. Posebno je spomenula goste: Općinu Pitomača, Forum žena Kloštar Podravski, Udrugu žena Kozarevac, Kladarske vatrogasce, Udrugu “Lipa” Prugovac, Udrugu “Latice” Koprivnica i sponzore obitelji: Erhatić, Magdić, Brlas, Mađeric, Črneka, Josipu Rasinec i dr. Mlada voditeljica Petra na podij prve je pozvala KUD “Podravka” iz
Starogradačkog Marofa.

Njihova dugogodišnja voditeljica Ivka Skender osobno je predstavila KUD. Članice KUD-a otpjevale su i otplesale splet podravskih pjesama i kola u znakovitim nošnjama svojeg sela i bile nagrađene burnim pljeskom. Slijedio je nastup Hrvatskog folklornog društva “Sesvečice” iz Podrvskih Sesveta i njihovog svjetski poznatog voditelja i izvođača Ivana Cugovčana. Predstavili su se s spletom izvornih pjesama i kola u svojim specifičnim nošnjama, drugačijih od ostalih. Za nošnje gospodin Cugovčan kaže da vuku porijeklo iz 18 stoljeća, a jedan primjerak pronašla je njihova suseljanka na svojem tavanu. Oni su je povijesno proučili, prihvatili, umnožili i s ponosom predstavljaju svoj kraj pjesmom i plesom u specifičnim nošnjama na domaćim pozornicama, pozornicama Europe i šire.

Slijedilo je predstavljanje KUD Marijan Pavleković Pajo iz Otrovanca. Članice KUD-a predstavile su se također sa spletom pjesama i kola vezanih uz svoje selo i svoj kraj.
Kao šećer na kraju nastupio je veliki Pjevački zbor Udruge umirovljenika iz Pitomače, i predstavio se izvođenjem starogradskih pjesama svojeg kraja. Publika je sve izvođače nagradila burnim pljeskom. Slijedilo je zajedničko duženje. (www.icv.hr, bm)