Jedanaesta smotra folklora u Kladarama

U subotu 25. 11. 2017. Udruga žena Kladare bila je domaćin 11. smotre folklora održane u Društvenom domu u selu. Manifestaciju je otvorila predsjednica udruge gospođa Mirjana Gucek. Pozdravila je pristigle goste, izvođače na manifestaciji i sve prisutne i zaželjela im dobrodošlicu. Posebno je spomenula goste: Općinu Pitomača, Forum žena Kloštar Podravski, Udrugu žena Kozarevac, Kladarske vatrogasce, Udrugu “Lipa” Prugovac, Udrugu “Latice” Koprivnica i sponzore obitelji: Erhatić, Magdić, Brlas, Mađeric, Črneka, Josipu Rasinec i dr. Mlada voditeljica Petra na podij prve je pozvala KUD “Podravka” iz
Starogradačkog Marofa.

Kladare 11 smotra folklora 2017 056

Njihova dugogodišnja voditeljica Ivka Skender osobno je predstavila KUD. Članice KUD-a otpjevale su i otplesale splet podravskih pjesama i kola u znakovitim nošnjama svojeg sela i bile nagrađene burnim pljeskom. Slijedio je nastup Hrvatskog folklornog društva “Sesvečice” iz Podrvskih Sesveta i njihovog svjetski poznatog voditelja i izvođača Ivana Cugovčana. Predstavili su se s spletom izvornih pjesama i kola u svojim specifičnim nošnjama, drugačijih od ostalih. Za nošnje gospodin Cugovčan kaže da vuku porijeklo iz 18 stoljeća, a jedan primjerak pronašla je njihova suseljanka na svojem tavanu. Oni su je povijesno proučili, prihvatili, umnožili i s ponosom predstavljaju svoj kraj pjesmom i plesom u specifičnim nošnjama na domaćim pozornicama, pozornicama Europe i šire.

Kladare 11 smotra folklora 2017 045

Slijedilo je predstavljanje KUD Marijan Pavleković Pajo iz Otrovanca. Članice KUD-a predstavile su se također sa spletom pjesama i kola vezanih uz svoje selo i svoj kraj.
Kao šećer na kraju nastupio je veliki Pjevački zbor Udruge umirovljenika iz Pitomače, i predstavio se izvođenjem starogradskih pjesama svojeg kraja. Publika je sve izvođače nagradila burnim pljeskom. Slijedilo je zajedničko duženje. (www.icv.hr, bm)

Kladare 11 smotra folklora 2017 088

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content