Mađari uskoro počinju s gradnjom suvremene cestovne prometnice od Pečuha prema Barcsu

Danas je u Osijeku, u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, održan Susret prekograničnih komora. Na susretu su predstavljena gospodarstva prekograničnih županija, s naglaskom na ona područja i projekte u kojima postoje mogućnosti za proširenje gospodarske suradnje Hrvatske i Mađarske.

Temeljem upućenog poziva generalnog konzula Mađarske u Osijeku Antonia De Blasio, na susretu su bili nazočni, s mađarske strane, predstavnici komora iz Pečuha, iz županije Baranja i Kaposvara iz županije Somogy, a sa hrvatske strane, predstavnici HGK – Županijskih komora: Osijek i Virovitica, te Komore Vukovar.

Iz HGK – Županijske komore Virovitica susretu su prisustvovali predsjednik Ivan Slamić, direktor Milan Vanđura i viši stručni suradnik za međunarodne poslove Suzana Kolesarić, koji su prezentirali retrospektivu i trenutne gospodarske odnose Virovitičko-podravske županije s Mađarskom.

Osobito su istakli nužnost i potrebu nastavka gradnje suvremene cestovne prometnice od Gradeca, preko Bjelovara do Virovitice – Barcsa – Szigetvara – Szentlorinca, do Pečuha. Prijedlog su podržali i važnost istog su istakli i ostali sudionici susreta.

Župan mađarske županije Baranja Csaba Nagy je istakao da su učinili sve predradnje i da su u tijeku intenzivne aktivnosti za nastavak izgradnje suvremene cestovne prometnice od Pečuha prema Szigetvaru i Barcsu, te da intenzivni graditeljski radovi startaju najkasnije 2020. godine.

Upoznao je da su u tijeku završne aktivnosti oko konačnog definiranja mikro-lokacije prelaska preko rijeke Drave, na zapadnoj strani Barcsa. Ujedno je upoznao s aktivnostima za izgradnju četiri dodatna granična prijelaza s Hrvatskom, čime će se ubrzati i proširiti međusobni promet roba i usluga.

Predstavnici HGK – Županijske komore Virovitica predstavili su i 23. Viroexpo, međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, a predstavnici mađarskih komora su potvrdili sudjelovanje svog gospodarstva na sajmu 2018. godine. (hgk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content