Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odlikovala Voju Lukića Redom hrvatskog pletera

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske, održana je svečana ceremonija uručenja odlikovanja. Tom prigodom je Voji Lukiću laureatu Slovenske akademije znanosti in umetnosti i počasnom građaninu Orahovice, predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, uručila odlikovanje „Red hrvatskog pletera“.

Tom prigodom je Vojo Lukić predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Granar Kitarović uručio skriptu s preslikama svojih tekstova iz 1990., 1991. i 1992. godine, objavljenih na hrvatskom i slovenskom jeziku.

U skripti su vrijedni tekstovi intervjui s pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem i nizom drugih uglednih ličnosti kao što su mons. Adalbert Rebić, mons. Vladimir Stanković, tekstovi o vukovarskim franjevcima, razgovori s dr. Francetom Bučarom i dr Jožetom Pučnikom, nadbiskupom Alojzijem Šuštarom, akademikom Jožok Krašovcem.

vojo lukic priznanje 3

Počasni građanin Orahovice, Vojo Lukić podcrtao je svoje impresije povodom odlikovanja Reda hrvatskog pletera.

– Izuzetno sam počašćen da je prijedloga za moje odlikovanja dala Vesna Bosanac ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. Predsjednik povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja akademik Zvonko Kusić predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i članovi povjerenstva su ovaj prijedlog Vesne Bosanac podržali i dali pozitivno mišljenje. Za mene osobno, odlikovanje Red hrvatskog pletera, velika je čast i priznanje. Moram ovom prigodom reći da su me i predsjednici Slovenije i Austrije svojevremeno odlikovali. Na prijedlog 16. slovenskih uglednih ličnosti Predsjednik Republike Slovenije, gospodin Milan Kučan dodijelio mi je odlikovanje – Častni znak svobode Republike Slovenije. Tako sam ja najmlađi odlikovani u Sloveniji. Dr. Erwin Kubesch, veleposlanik Republike Austrije u Sloveniji pozvao me je na svečano uručenje visokoga austrijskoga odlikovanja, Zlatnoga časnoga znaka za zasluge za Republiku Austriju (GOLDENE EHRENZEICHEN für Verdienste um die Republik Österreich) s kojim me odlikovao Austrijski savezni predsjednik, dr. Heinz Fischer – rekao je Vojo Lukić. (www.vpz.hr, vl, Fotografije: www.predsjednik.hr, vl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content