Od starih papirnatih kutija, staklenki i odjeće Marina Šurkalović izrađuje nove proizvode…

Marina svojom kreativnošću dokazuje da otpad nije smeće

  • Što mogu napraviti, to ne kupujem. Najdraže mi je šivati, a trenutno najviše radim torbe, cekere za trgovine i slično, kaže kreativka Marina Šurkalović

Željka Đaković

IMG 5702 e1510139233986Dobar primjer prakse u izdvajanju reciklažnog otpada daje Marina Šurkalović (37) iz Taborišta, virovitičkog prigradskog naselja. Za nju otpad nije smeće. Osim što odvaja otpad za reciklažu, iskorištava ga i na kreativan način. Od mnogima nevažnog i bezvrijednog materijala ona izrađuje nakit, odjeću, torbe i razne ukrase. Ručni rad joj je pritom odmor i razbibriga. Kreativnost joj je došla s obiteljske strane te se ručnim radom bavi gotovo od malih nogu.

NE KUPUJ, IZRADI SAM

– Moja baka i teta su jako puno šivale, a ja sam stajala pored šivaće mašine i gledala što rade – kaže Marina prisjećajući se svojih prvih kreativnih uradaka.
IMG 5692 e1510139288165– To nam je u obitelji. Sve što vidimo, to znamo i napraviti pa stoga mogu reći da nam je kreativnost u krvi – nasmijano će Marina.
Iako su njezini radovi nešto što ne možete pronaći u trgovini, a savršeno su napravljeni kao da ste ih upravo tamo našli, ona od njih ne zarađuje.
– To je sve samo hobi, ne zarađujem od toga, a i nemam baš poduzetničkog duha – priznaje Marina te ističe da joj je izrađivati unikatne ukrasne i odjevne predmete osobno zadovoljstvo. Sve što se može reciklirati, ona iskoristi i izradi nešto novo.
– Što mogu napraviti, to ne kupujem. Najdraže mi je šivati, a trenutno najviše radim torbe, cekere za trgovine i slično – kaže Marina. Iz iskustva govori da svatko s barem malo smisla i volje može sam napraviti torbu od starog materijala i uštedjeti pritom na vrećicama za kupovinu. U posljednje vrijeme svoju je kreativnost nakratko stavila na stranu.

MAMINIM STOPAMA

– Ponekad nešto napravim prijateljima za poklon ili ako me netko zamoli – objašnjava Marina.
Svoju kreativnost prenijela je i na svoje dvije kćeri.
– Moje cure sada više izrađuju nego ja. Često gledaju na internetu kako se nešto izrađujeIMG 5677 e1510139374428 i onda to i same izrade ili naprave – ponosno će Marina, koja s vrijednim kćerkicama ovih dana od školjki izrađuje ukrase za bor.
Kreativna Virovitičanka prava je učiteljica ekologije cijeloj obitelji. Imperativ je iz staroga stvoriti novo. To znači, ako je moguće, iskoristiti svaku staklenku, kutiju i vrećicu.
– Papirnate kutije, vrećice i staklenke ne smiju se bacati, njima sve to treba, a kada završe s radom, ono što se ne može iskoristiti, stavljamo u vreće za reciklažu – priča nam Marina, koja u svojoj kuhinji već godinama ima kantu s tri odjeljka. Za nju je nepojmljivo da netko ne selektira otpad i da mu je teško umjesto u jednu vreću ili kantu baciti taj isti otpad u drugu, specijaliziranu baš za tu vrstu.
– Kako baciš papir u jednu vreću, tako možeš i u drugu – zaključuje Marina Š.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content