U Voćinu hodočašćem obilježeno 25 godina od dolaska Hrvata iz Letnice

blank

Općina Voćin i Župa Pohoda BDM Voćin, organizirali su proslavu blagdana bl. Antona Muzića i 25 godina od doseljenja Hrvata s područja Letnice na Kosovu u Voćin.

– Blaženi Anton Muzić posljednji je hrvatski blaženik pa smo uz njegov blagdan 5. studenoga, na dan kad je 2016. godine proglašen blaženim, odlučili organizirati i proslavu 25 godina od ponovnog naseljenja Voćina i cijele voćinske župe nakon Domovinskog rata – kazao je voćinski župnik, vlč. Mladen Štivin.

Hodočašću u Voćinu, uz mnoštvo vjernika, Hrvata koji su prije 25 godina iz Letnice doselili u Voćin, nazočio je i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i mnogi drugi…

Inače, najveći broj doseljenih stanovnika čini oko 1700 Hrvata s Kosova, iz srednje Bosne s područja Travnika i okolice ima oko 150 doseljenika i dvadesetak je iz Srijema.

– Svatko je od njih donio svoje običaje i kulturu pa možemo reći da je nakon rata nastao neki novi Voćin, utemeljen na onome što je hrvatsko stanovništvo Voćina imalo prije rata i što je dolaskom novih stanovnika nadograđeno i obogaćeno različitostima hrvatskih krajeva – rekao je župnik Štivin.

Inače, bl. Anton Muzić od prošle godine zaštitnik je mjesta Bokane pa je blagdanska trodnevnica s misom, još u četvrtak započela u tome mjestu. Potom je služena sveta misa u Ćeralijama, gdje je u crkvi podignut oltar u čast tome blaženiku, a u subotu je bila sveta misa je u Voćinu.

Tko je bio bl. Anton Muzić?

Dana 5. studenoga blagdan je hrvatskog blaženika Antona Muzića, svećenika rođenog 1921. godine u Vrnavokolu u župi Letnica na Kosovu. Komunistički režim uhitio ga je 1947. godine, a mladi svećenik preminuo je sljedeće godine nakon okrutnog mučenja, jer se nije htio odreći svoje vjere. Proglašen je blaženim u Skadru 5. studenoga 2016. s drugim albanskim mučenicima iz vremena Envera Hoxhe. Požeški biskup, mons. Antun Škvorčević, jednu kapelu Voćinskoga svetišta posvetio je bl. Antonu Muziću, a u toj kapeli nalaze se i blaženikove moći. (www.vpz.hr)