Energetskom obnovom OŠ Josipa Kozarca Slatina računi za energente niži i do 70%

Nakon nepune dvije godine od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u Osnovnoj školi Josip Kozarac Slatina u petak, 15. prosinca, održana je Završna konferencija projekta energetske obnove škole, sagrađene 1988. godine. Ukupna vrijednost projekta je 2,36 milijuna kuna od čega najveći dio bespovratnih sredstava daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Europski fondovi i Virovitičko-podravska županija.

Riječ je o projektu kojeg je prijavila Virovitičko-podravska županija u suradnji s VIDRA-om, na poziv Europskog fonda za regionalni razvoj „Pilot projekt Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.361.802,72 kn, a prihvatljivi troškovi su bili 2.053.602,72 kuna. Bespovratna EU sredstva su 1.848.242,45 kn, od čega udio Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 30%, odnosno 616.080,82 kn te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 60%, odnosno 1.232.161,63 kuna. Virovitičko-podravska županija sudjeluje s preostalim iznosom od 10%.

Nositelj projekta je OŠ Josipa Kozarca, dok su partneri Virovitičko-podravska županija i Razvojna agencija VIDRA. Rezultate projekta predstavio je Tihomir Kiš, savjetnik za infrastrukturu u Odjelu za infrastrukturu i energetiku u VIDRA-i, a kao najvažniji se ističu smanjenje potrošnje plina za čak 58% i električne energije od gotovo 70%, odnosno znatno umanjeni računi za energente, kao i poboljšanje energetskog razreda zgrade škole.

Inače, projekt energetske obnove obuhvaćao je postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i stropove, te je zamijenjena i postojeća rasvjeta s rasvjetom veće učinkovitosti (LED rasvjetom). U sklopu projekta osigurana je provedba energetskog pregleda zgrade i izrađen je Energetski certifikat.

Zahvaljujući uštedama koje su se postigle ulaganjem u energetsku obnovu povećat će se školski proračun čija će se sredstva koristiti za poboljšanje uvjeta školovanja, dok će se učenicima i djelatnicima osigurati sigurniji i ugodniji uvjeti rada.

logo 002 vidljivost

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content