Priopćenje predsjednika GO HDZ-a Slatina Mirana Janečića o prekidu 7. sjednice GO Grada Slatine

Nakon jučerašnjeg prekida 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine, građanima Slatine i medijima priopćenjem se obratio predsjednik GO HDZ-a Slatina Miran Janečić, a prenosimo ga u cijelosti.

“Drage Slatinčanke i Slatinčani i svi žitelji u prigradskim naseljima,

Na izborima za Gradsko vijeće Grada Slatine, koji su održani prije tek nešto više od šest mjeseci, Nezavisna lista Darija Vrbaslije dobila je pet, dok je lista SDP-a dobila četiri vijećnika. Iako stranka i koalicija s najvećim brojem vijećnika (osam), HDZ je s koalicijskim partnerima u Gradskom vijeću postao oporba, nakon neprirodnog koaliranja Nezavisne liste Darija Vrbaslije sa SDP-om. Mada smo u Gradskom vijeću imali tek nešto manje od 50% vijećnika, u odborima koji su tijela Gradskog vijeća od vladajuće koalicije dobili smo tek 20% mjesta.

Nezavisna lista također je dala potporu kandidatu SDP-a Denisu Ostrošiću u drugom krugu izbora za gradonačelnika. Obje ove liste rabile su tijekom predizborne kampanje retoriku koja se oslanjala na fraze „odgovornost za vođenje grada“ i „želja za promjenama“.

Građani su odabrali promjene, što je HDZ s koalicijskim partnerima i prihvatio; promjene su inicirale i cijeli ciklus unutarstranačkih izbora u HDZ-u, iz koje smo kao stranka izašli jači i snažniji, te uvjereni da će žitelji grada Slatine na svim budućim izborima prepoznati tko doista može odgovorno voditi Grad Slatinu.

Dakle, postavlja se pitanje što je s „odgovornošću za vođenjem grada“?

Šest mjeseci nakon preuzimanja odgovornosti za upravljanje Slatinom, neprirodno koaliranje Nezavisne liste Darija Vrbaslije sa SDP-om, palo je na prvoj ozbiljnijoj prepreci – izglasavanju drugih izmjena Proračuna Grada Slatine za 2017. Unutarstranački problemi znatno osipanog SDP-a i međusobno nepovjerenje SDP-a i Nezavisne liste Darija Vrbaslije, doveli su nas pred nove izbore.

HDZ je skupa s koalicijskim partnerima prilikom glasanja bio suzdržan, želeći „vladajućoj koaliciji“ dati priliku da pokaže kako uistinu ima većinu u Gradskom vijeću Grada Slatine. Smatrali smo da oni koji su tražili, pa u konačnici na izborima u svibnju i dobili, „odgovornost za vođenje grada“ moraju tu odgovornost pokazati i na sjednicama Gradskog vijeća. Glede toga, postojala je naša sasvim opravdana sumnja, jer politička nezrelost Nezavisne liste Darija Vrbaslije i partikularni interesi pojedinaca iz SDP-a bili su očiti problem od samog početka rada Gradskog vijeća. Sumnja se pokazala potpuno opravdanom, jer Nezavisne liste Darija Vrbaslije i SDP više nemaju većinu u Gradskom vijeću Grada Slatine.

HDZ je za nadolazeće izbore spreman, spremniji no ikada. Međutim, smatramo da Slatina nije zaslužila ovakav ishod eksperimenta vladajućih Nezavisne liste Darija Vrbaslije i SDP-a, koji su se poželjeli igrati na izborima. Smatramo također da bi bilo korektno da Nezavisna lista Darija Vrbaslije i SDP daju građanima pojašnjenje kako je moguće da se tek šest mjeseci nakon preuzimanja „odgovornosti“ pokaže ovolika doza „neodgovornosti“ u vođenju grada. I na kraju, pozivamo gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića da ponudi svoju ostavku jer je očito izgubio povjerenje svojih partnera.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Slatina
Miran Janečić

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content