Za sredinu sljedeće godine najavljen novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš je najavio da će natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća krenuti sredinom sljedeće godine, a zasad još nije mogao reći o kojem se iznosu novca radi, a niti o mjeri jer se ona još razrađuje i podesit će se kad budu znali s koliko sredstava raspolažu.

“Korist ćemo iskustva koja smo imali do sada i koja su se pokazala bolja”, rekao je Ponoš na brifingu za novinare na pitanje hoće li se energetska obnova obiteljskih kuća ići preko jedinica lokalne samouprave ili će biti direktno prijavljivanje aplikanata.

“Krvnu sliku Fonda smo konsolidirali, zatvorili smo financijsku polugu koju smo imali i našli smo puno bolji izvor financiranja te smo u ovom trenutku spremni odgovoriti na sve izazove i na sve aktivnosti koje nam u sljedećoj godini predstoje po nacionalnim, ali i EU programa”, istaknuo je Ponoš na brifingu za novinare na kojem je najavio planove i aktivnosti u 2018. Objasnio je da to znači da će ponovno ići mjere koje su vezane uz elektromobilnost, obiteljske kuće i energetsku učinkovitost i druge koje je Fond u prošlom razdoblju provodio.

Novi direktor Fonda Dubravko Ponoš rekao je kako su svjesni da Fond u proteklih godinu do dvije nije bio institucija na kakvu smo navikli u prošlosti, te poručio kako je on došao “pozicionirati Fond kao nezaobilaznu točku u energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i projektima koji se provode uz EU sufinanciranje”. “Vjerujem da u Fondu postoji i znanje, postoji i referenca, postoji iskustvo i to je nešto što sam siguran da se u Hrvatskoj teško može naći na jednom mjestu i upravo zbog toga smo postali nezaobilazna tehnička pomoć prijaviteljima u programima energetske učinkovitosti koji se sufinanciraju iz EU fondova.”, rekao je Ponoš. Dodao je da je na nekim sličnim pilot projektima prolaznost projekata bila jedva 16 posto, a kada se Fond uključio na način da je pružao stručnu pomoć prijaviteljima to se diglo na 96 posto. Istaknuo je da su to neki od bitnih razloga kako bi apsorpcija sredstava iz EU fondova bila značajno bolja nego što to trenutno jest.

“Što se tiče novosti mislim da je najveća novost da smo konačno prestali mijenjati taktiku, da smo prestali mijenjati strategiju jer ako nakon svakih šest mjeseci mijenjamo strategiju, onda ništa ne radimo nego samo stojimo na mjestu. Vjerujem da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike s dolaskom ministra Tomislava Ćorića zauzelo jasan stav i da se drži zacrtanih ciljeva jer smo svi svjesni da bilo kakvim lutanjem i promjenama ćemo naviše štete napraviti sebi”, istaknuo je Ponoš. (fzoeu.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content