Srednje škole iz Pitomače, Slatine, Virovitice i Orahovice dobit će bespovratna sredstva za promociju i jačanje poljoprivrednih zanimanja

Ministar Tomislav Tolušić u srijedu, 14. prosinca će potpisati ugovore vrijedne 13 milijuna kuna s poljoprivrednim školama iz cijele RH, među njima su i srednje škole iz Pitomače, Slatine, Virovitice i Orahovice.

Ministar Tomislav Tolušić potpisat će 30 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava srednjim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017. vrijednih 13 milijuna kuna. Među školama koje će dobiti sredstva su i dvije škole nositelji projekata, srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača i Marka Marulića Slatina, te njihovi partneri na projektu Srednja škola Stjepana Ivšića Orahovica i Industrijsko-obrtnička škola Virovitica.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede provelo je Javni poziv srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi rezultat kojeg je 30 odobrenih projekata. Pri raspisivanju Javnog poziva bilo je osigurano 5 milijuna kuna, no zbog velikog interesa škola i izvrsnih projekata osigurano je dodatnih 8 milijuna kuna pa će ukupno biti dodijeljeno 13 milijuna kuna.

Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge.

Prijavljeni projekti obuhvaćaju ulaganje u opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata za uzgoj jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala te gljiva s pripadajućom opremom i infrastrukturom u sklopu školskog poljoprivrednog gospodarstva/praktikuma. Ulaganje u opremu za berbu, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih proizvoda škole ili školske zadruge, ulaganje u kupnju nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za školsku poljoprivrednu proizvodnju i gospodarskih vozila, ulaganje u opremanje objekata za skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje proizvoda iz poljoprivredne proizvodnje škole ili školske zadruge te ulaganje u podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada na školskom poljoprivrednom gospodarstvu.
(www.mps.hr, www.vpz.hr, Fotografija: Ilustracija, agrobiz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content