Stupio na snagu Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Danas (četvrtak) je na snagu stupio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Cilj mu je spriječiti namet nepoštenih trgovačkih praksi u proizvodnji, preradi i trgovini hranom, a odnosi se na cijeli lanac opskrbe: od proizvođača, otkupljivača, prerađivača do trgovca.

– Cilj Vlade i Ministarstva poljoprivrede je zaštititi proizvođače od nekorektnih tretmana trgovaca i otkupljivača, odnosno urediti tržište i sankcionirati nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.Vjerujem da će zakon pridonijeti novoj praksi i pravilima te u konačnici poštenijoj trgovini i partnerstvu u odnosima između svih sudionika u tom procesu – istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u službenom priopćenju.

Na europskoj razini, više od 20 članica već je uredilo odnose sa svojim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima putem različitih modela, a sada je i Hrvatska među njima.

Zakonom se želi spriječiti i zloporaba dominantne pozicije u pregovaračkim odnosima i uređivanje tržišta, sankcioniranje nametanja i prebacivanja troškova jedne strane u lancu na drugu, kao i neopravdano raskidanje ugovora i neopravdane naknade za nepostojeće usluge.

Trgovačke lance, s godišnjim prihodom većim od 100 milijuna kuna te otkupljivače i prerađivače s prihodom iznad 50 milijuna kuna zakon obvezuje da postojeće ugovore sa svojim dobavljačima moraju uskladiti najkasnije do 31. ožujka 2018. godine, u protivnom oni postaju nevažeći.

Zakon je u postupku usvajanja naišao na golemu potporu zastupnika u Hrvatskom saboru, stav je iz Ministarstva poljoprivrede, što najbolje potvrđuju podaci da je najviša predložena kazna za pravne osobe podignuta sa 3,5 na 5 milijuna kuna. Za fizičke osobe podignuta je sa 1,5 na 2,5 milijuna kuna.

Prvotno predloženi rok plaćanja proizvođačima/dobavljačima od 60 dana spušten je na 30 dana za svježi asortiman.

Za provedbu zakona zadužena je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Drže li se lanci novog Zakona, može provjeriti nizom akcija: provođenjem nenajavljenih pretraga poslovnih i drugih prostorija poduzetnika, zemljišta i prijevoznih sredstava. Zadužena je i za pečaćenje te privremeno oduzimanje predmeta, ima ovlast za izricanje privremenih mjera, utvrđivanje i izricanje upravno-kaznenih mjera, te mogućnost izricanja oslobođenja od plaćanja ili umanjenja plaćanja upravno-kaznene mjere za pokajnike u cilju otkrivanja najtežih povreda.

Najvišu kaznu primjerice, moguće je izreći ako trgovac prodaje neki proizvod po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda (čl. 12. točka 14.).

Zakonom je utvrđena i lista s 24 primjera dosadašnjih nepoštenih praksi, kao što su novčani ili drugi oblici naknada koje trgovci i/ili otkupljivači zaračunavaju proizvođačima, odnosno dobavljačima da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police svojih trgovina. Tako više neće smjeti biti uvjetovanja kompenzacija, naplate naknada za krađu proizvoda s polica trgovina, za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta i sl. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content