Večer matematike i fizike u Tehničkoj školi Virovitica

U Tehničkoj školi Virovitica po drugi puta održana je Večer matematike i fizike, u isto vrijeme kada i u mnogim osnovnim i srednjim školama, te dječjim vrtićima u Republici Hrvatskoj. Organizator Večeri je Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, te profesori matematike Vlatka Hižman-Tržić i Danijel Golinac s profesoricaom fizike Terezijom Galović-Čubrić.

Učenici su tragali za zločincima slijedeći njihove šifrirane poruke u igri Mec CSI, gradili piramidu Sierpinskog koja podsjeća na božićno drvce, okušali se u brzoj igri „10 sekundi“ , kartali „matematički ajnc“ i „Crni Petar“ te igrali GeoGebra puzzle i druge zabavne mozgalice na računalu. U učionici 3 izvodili su se zanimljivi pokusi dobivanja struje iz limuna, rješavale su se križaljke, a mogli ste provjeriti jeste li vodič struje i kakve vam naočale trebaju.

Ove godine odazvalo se još više učenika i posjetitelja nego lani te je ukupno bilo oko 90 sudionika.
Bila je to večer druženja i otkrivanja zabavne strane matematike i fizike, a završila je on-line kvizom iz matematike u kojem se na pitanja odgovaralo koristeći pametne telefone. Nadamo se da je postignut cilj – popularizacija matematike i fizike te poticaj učenika za nastavak obrazovanja u smjeru prirodoslovlja.

(www.icv.hr; Vlatka Hižman-Tržić)