U Virovitici položen kamen temeljac za izgradnju prve hrvatske tvornice ekstrudirane hrane za kućne ljubimce

Tvornica dobre hrane d.o.o. prva će se u Hrvatskoj uhvatiti u koštac proizvodnjom ekstrudirane hrane za kućne ljubimce, a tvornicu će izgraditi upravo u Virovitici. Na predstavljanju projekta u Gradskoj upravi direktor Tvornice dobre hrane Marko Škrablin istaknuo je kako su Viroviticu odabrali zbog dostupnosti potrebnih sirovina neophodnih za konkurentan domaći proizvod te odlična poslovna zona Grada Virovitice.

– Važan kriterij pri odabiru lokacije izgradnje bila je poslovna zona Grada Virovitice koja se po nama pokazala infrastrukturno najspremnijom za pokretanje investicije – rekao je direktor Marko Škrablin. Predstavljanju projekta i polaganju kamena temeljca prisustvovali su i drugi direktor Tvornice dobre hrane Ivan Ante Nikolić, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima te predstavnici izvođača radova i nadzora.

Tvornica dobre hrane za izgradnju pogona dobila je bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 15.359.395,63 kuna, a sufinancirani dio iznosi 5.275.066,80 kuna. U provedbu projekta uključeni su i Veterinarski fakultet i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Zagrebu.

Kako bi Grad Virovitica privukao investitore, kroz Program olakšica i poticaja razvoja gospodarstva nudi razne pogodnosti. – Investitori u zonama građevinsko zemljište mogu dobiti već za kunu po kvadratnom metru te je tako tvrtka, pošto se bavi proizvodnom djelatnošću, u startu ostvarila olakšicu od čak milijun kuna. Osim toga, Grad pomaže i kod ishođenja građevinskih dozvola, oslobađa od plaćanja komunalnih doprinosa u skladu s kriterijima Programa, a tu je i savjetodavna podrška Razvojne agencije VTA koja poduzetnicima pomaže u ostvarivanju raznih poticaja za nabavu nove tehnologije i unaprjeđenje poslovanja – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin, dodajući kako će se od nove godine olakšice proširiti na kompletno gospodarstvo.

– U obzir će ući sve tvrtke registrirane na području grada, ne više nužno samo one u zonama. Olakšice će uključivati oslobađanje plaćanja komunalnih doprinosa do 100 posto, kao i njegovo plaćanje na rate – istaknuo je gradonačelnik.

Završetak izgradnje tvornice očekuje se u kolovozu 2018. godine, kada će početi opremanje strojnog parka, a tvornica će s proizvodnjom početi početkom prosinca 2018. godine. Tvrtka će u početku zaposliti najmanje deset ljudi, ali vrlo brzo se namjerava krenuti s novim zapošljavanjima.

(www.icv.hr, ml; foto: M.Rođak)