Završen projekt energetske obnove Osnovne škole Josip Kozarac Slatina

Osnovna škola Josip Kozarac Slatina je u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Vidra-om, Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije pripremila dokumentaciju i uspješno prijavila projekt „Energetska obnova osnovne škole Josip Kozarac Slatina“ na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, te je dana 21. prosinca 2015. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.361.802,72 kn, a prihvatljivi troškovi su bili 2.053.602,72 kuna. Bespovratna EU sredstva su 1.848.242,45 kn, od čega udio Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 30%, odnosno 616.080,82 kn te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 60%, odnosno 1.232.161,63 kuna. Virovitičko-podravska županija sudjeluje s preostalim iznosom od 10%.

Izvođač radova bila je tvrtka Fasader Boja d.o.o. iz Osijeka, a stručni nadzor nad izvođenjem radova vršio je ARHIS d.o.o. iz Slatine. Razvojna agencija VIDRA provodila je sve aktivnosti na projektu. Projekt se sastojao od pet elemenata, a to su energetska obnova zgrade, stručni nadzor, energetski pregled zgrade i energetski certifikat, promidžba i vidljivost te element upravljanja projektom i administracija.

Građevinski radovi uključivali su obnovu ovojnice zgrade i izolaciju stropova iznad grijanog prostora, te se je zamijenila unutarnja rasvjeta učinkovitijom Led rasvjetom.

Provedbom energetskog pregleda i izradom energetskog certifikata nakon građevinskih radova postignuta je ušteda od 57% prosječne energije potrebne za grijanje/hlađenje te 68% doprinosa smanjenju potrošnje električne energije. Zgrada iz energetskog razreda „C“ prelazi u energetski razred „B“.

Realizacijom ovog projekta ostvarena je znatna ušteda koja će se očitovati i u financijskom segmentu te su stvoreni sigurniji i ugodniji uvjeti učenja što će rezultirati povećanjem učinkovitosti obrazovanja. (www.icv.hr)

logačiii

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content