Festival domaćeg slavonskog proizvoda u Dugoj Međi

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca, Domovinskog rata Duga Međa organizirala je proteklog vikenda sedmu Kobasijadu koja je prerasla u pravi festival slavonskog proizvoda. Organizator je prezentirao sve ono oku, uhu i posebno nepcu neodoljivo. Tako su se na ražnju pekle kobasice i slanine, topili se friški čvarci, u kuhinji pekle domaće lepinje, kroz grlo teklo domaće vino i rakija, a sve je pratila neizostavna slavonska tamburica. Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te njegovi zamjenici Darko Žužak i Mario Klement, predsjednica Vijeća općine Zdenci Marija Dedaj, predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš te mnoštvo hrvatskih branitelja iz cijele županije:

– Presretan sa što je naša Kobasijada ponovno sjajno posjećena i što je ovdje jako puno hrvatskih branitelja, naših prijatelja i suboraca jer ovo i je prilika da se družimo i zajedno okupimo. Hvala pomoćniku ministra hrvatskih branitelja Nenadu Križiću, županu Igoru Androviću i njegovim zamjenicima koji su uveličali našu manifestaciju i učinili je još većom i značajnijom. Vjerujem da su svi uživali i u onom najljepšem što samo Slavonija može pružiti. – rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Ivica Bušljeta.

Prilikom otvaranja Kobasijade sve nazočne pozdravila je predsjednica općinskog Vijeća Zdenci Marija Dedaj, a potom je biranim riječima o udruzi organizatora i manifestaciji, govorio župan Igor Andrović:

– Naša županija kao slavonska županija zasigurno ima ogromnu i sjajnu tradiciju proizvodnje suhomesnatih proizvoda pa tako i ova manifestacija definitivno doprinosi razvoju kako mesne industrije na našem području tako i malih obiteljskih, poljoprivrednih gospodarstava. No, ono što je najveća pobjeda cijele ove priče je ovo druženje i prezentacija slavonskih osobitosti i ljepota. – rekao je Andrović.

7. Kobasijadu otvorio je pomoćnik ministra Nenad Križić:

– Uz sjajnu ideju prikaza domaćeg slavonskog proizvoda, ova manifestacija je posebna po tome što zbližava hrvatske branitelje s ovih prostora i zato sam posebno sretan što uvijek mogu biti dio ove priče. Čestitka i pohvala organizatoru ne samo za ovu manifestaciju, već za njihov cjelokupan rad i trud na očuvanju istine i uspomene na Domovinski rat. – rekao je Križić.

Uslijedilo je potom natjecanje za najbolju kobasicu na kojem je bilo 36 uzoraka iz svih mjesta šire okolice, a sud o najboljem dalo je stručno povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša kao predsjednik te Tomo Trstenjak i Marija Horvat članovi. Na kraju za nijansu, pobjedu je odnio Goran Draksler iz Slatine s 96 bodova, drugo mjesto pripalo je Slavku Stibliku iz Zdenaca sa 95, a treće Ivanu Cinkušu iz Beljevine sa 88 bodova.

– Ono što je lijepo za reći je da su sve kobasice bile jako dobre i da smo uistinu imali težak posao. Riječ je o proizvođačima amaterima i moram ih sve pohvaliti jer u uvjetima koji nisu profesionalni napraviti ovakve kobasice je stvarno za svaku pohvalu tim više što je došlo do naglog zatopljenja i kobasice nisu mogle do kraja sazrijeti– poručio je Pleša. (www.icv.hr, vg)