FOTO: “Zdenačko čijalo” – Al je lipo na čijalu biti, a još ljepše svog diku ljubiti

U organizaciji udruge Rukotvorine Zdenci u Domu kulture održano je tradicionalno, 16. Zdenačko čijalo, manifestacija očuvanja prepoznatljivog, narodnog, slavonskog običaja. MAinfestaciju je otvorio načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić pohvalivši udrugu Rukotvorine na dugogoidšnjem rad u organizaciji:

– Udruga Rukotvorine dugi niz godina svojim marljivim radom čuva slavonsku i zdenačku tradiciju i običaje i to je za svaku pohvalu. Naravno da je Općina uvijek čvrsto uz ovakve događaje koji čuvaju našu povijest. Hvala svim članicama, sudionicima i svima koji su na bilo koji način pomogli u pripremi svih dosadašnjih čijala u Zdencima. – rekao je Durmić.

Članice udruge Rukotvorine pripremile su tradicionalan igrokaz prikaza nekadašnjeg običaja čijala u Zdencima, a sve prema sjećanjima bake Marije Paulić koja i ove godine bila aktivna sudionica igrokaza. Marija Paulić je pripremila i prigodnu pjesmu o čijalu, koja se nekad pjevala, ”Čijam perje”, a na manifestaciji su je uz nju izveli članovi KUD-a ”Zdenac” i članice udruge Rukotvorine. U nastavku programa svojim koreografijama predstavili su se KUD ”Zdenac” i KUD ”Crkvari”, a šaljivom prču o čijalu u stihovima ispričao je Ivan Grgurić:

– Da ne bi sve u zaborav palo, napravili Zdenčani čijalo. Oduvijek se prisjetiti milo, kako je to nekad prije bilo. Hrpa perja, sretna domaćica, bit će kćeri puno jastučnica. Za udaju što su pripremane i necane i one šlingane. Lampa gori, cilindar čađavi, perja svuda po vesti i glavi. Na plotni prži paprika ljuta, babe kišu, perja ispod skuta. Na kraj stola vješte ruke muške, eno već su isplele peruške. U zidanoj peći vatra gori, krene pjesma cijela soba ori. – izrecitirao je između ostalog Grgurić.

Predsjednica Rukotvorina Rajka Abramović na kraju je uručila zahvalnica svima zaslužnima za pripremu manifestacije, a posebnu zahvalnicu za dugogodišnju svesrdnu pomoć Udruzi i Čijalu dobila je rođena Zdenčanka, danas predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Sanja Bošnjak. (www.icv.hr, vg)