KONAČAN ZAKON O OPG-u: Znat će se tko što proizvodi, a od ovrhe će biti zaštićeni svi proizvodni resursi potrebni za rad i imovina od koje obitelj živi

Vlada je u srijedu dala potporu konačnom tekstu Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) i uputila ga u Hrvatski sabor na usvajanje. Zakonom se konačno ispravlja povijesna nepravda prema OPG-ima, naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u službenom priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Nakon obrta, zadruga, poduzetnika i mnogih drugih skupina sada će se kroz zakonski okvir urediti i poslovanje obiteljskih gospodarstava.

– Zakon daje kvalitetne temelje za buduće poslovanje, omogućuje sigurniji razvoj proizvodnih kapaciteta i usluga, a što je možda i najvažnije, otvara jednostavniji pristup potporama iz EU fondova i bankarskim kreditima te jamči ostvarivanje nekih prava iz drugih zakona, poput zakupa državnog zemljišta – pojasnio je ministar poljoprivrede te istaknuo:
– Zakon će spriječiti “muljanja” s obzirom da su mnogi zlorabili naziv OPG, a sada će se znati tko ima kakve resurse i što sve i koliko može ponuditi tržištu.

TKO PROIZVODI ZA SEBE, A TKO ZA TRŽIŠTE

Jer, Zakon prvi put utvrđuje jasnu razliku između OPG-a, definira što su samoopskrbna gospodarstva, a što ona koja proizvode za tržište. Pritom se nikome ne ukidaju prava na izravna plaćanja i trženje svojih proizvoda.

Svrha ovog zakona je usmjeriti OPG-ove na daljnji razvoj vlastitih kapaciteta kako u proizvodnji, tako i pružanju usluga, olakšati im profesionalizaciju na sve zahtjevnijem tržištu.

– Naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva nailazila su na brojne prepreke koje su kočile njihovo poslovanje i razvoj. Sada smo izradili zakon isključivo za njih. Vlada RH je dala potporu konačnom prijedlogu ovog zakona te vjerujem kako će potporu ubrzo dobiti i u Hrvatskom saboru, s obzirom da ga je u prvom čitanju podržalo više od 100 zastupnika – kazao je ministar Tomislav Tolušić.

Zakon uređuje da su proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život zaštićeni od ovrhe, kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje članova OPG-a.

Kroz ovaj zakon se daje i mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima koji se obavljaju na OPG-u smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a omogućit će i daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera.

JEDNA OBITELJ, JEDAN OPG

Zakon nadalje motivira da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om kako bi se postiglo brže okrupnjavanje proizvodnih resursa s ciljem održivog gospodarenja i samozapošljavanja članova obitelji. Uvodi se i obveza upisa u registar OPG-ova, što će raditi Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Time će se konačno dobiti cjelovita baza podataka o proizvođačima i njihovim proizvodima koje će tržiti izravno ili tek nakon prerade. Hrvatska poljoprivreda do sada nije imala pouzdane podatke o proizvodnji OPG-a kojih je oko 150 tisuća, a što je bio veliki minus i kod kreiranja strateških projekata.

(www.icv.hr, www.mps.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content