Proljetno vrijeme u „srcu“ zime

Nalazimo se u drugom zimskom mjesecu koji je ujedno i najhladniji zimski mjesec. Ali vrijeme ne sluša klimu. Siječanjski apsolutni temperaturni maksimum na području Virovitice izmjeren je 2016. godine 11. siječnja i iznosio je 18.6°C. Tako će ovaj siječanj 2018. godine vrlo vjerojatno biti ekstremno topao, rijetko kada ili nikada topliji od kad se službeno bilježe mjerenja.

Srednji minimum temperature zraka tijekom siječnja na području Virovitice je od -4.7°C u prvoj dekadi siječnja do -3.1°C u trećoj dekadi siječnja. Srednji maksimum temperature zraka tijekom siječnja na području Virovitice je od 2.4°C u prvoj dekadi siječnja do 5.2°C u trećoj dekadi siječnja.

cid ii jc9fe9kt0 160e16dc94af876b

Siječanjski apsolutni temperaturni minimum na području Virovitice izmjeren je 1963. godine. 23. siječnja i iznosio je -29.5°C. Siječanjski apsolutni temperaturni maksimu na području Virovitice izmjeren je 2016. godine. 11. siječnja i iznosio je 18.6°C.

I dalje očekujemo toplije vrijeme, u odnosu na višegodišnji prosjek. Ipak će temperature zraka u odnosu na prvu dekadu siječnja biti niže tijekom druge i treće dekade siječnja 2018. godine. Tlak zraka snižen, što ukazuje na prisutnost ciklona i frontalnih sustava. I dalje se nastavlja iznadprosječno toplo vrijeme. U danima pred nama, oborina neće nedostajati. Gledajući Hrvatsku u cjelini pred nama je oborinama „aktivniji“ vremenski period.

Sniježe oborine u više predjele VPŽ očekujemo u tjednu pred nama. Koliko… U nižim predjelima i dalje se ne vidi snježni pokrivač. (www.icv.hr, Kristijan Paljar)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content