REKORDNA GODINA ZA PROXIMA HERBS D.O.O. IZ GRADINE: Ljekovitim biljem, industrijskom konopljom, heljdom i šipkom osvajaju talijansko, njemačko i rusko tržište

Tvrtka Proxima Herbs d.o.o. iz Gradine, koja je s radom počela 2011. godine na mjestu bivšeg skladišta Hrvatskih duhana, bavi se ekološkom proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja. Prošla godina bila im je rekordna: preradili su i prodali više od 350 tona kamilice te oko 200 tona industrijske konoplje, heljde, šipka te mješavine za voćne čajeve. Tvrtka ljekovito bilje otkupljuje od svojih tridesetak koooperanata, a proizvodi ga na stotinjak hektara površine u najmu.

MODERNA OPREMA

Proxima Herbs danas zapošljava desetak radnika, a u sezoni njih još tridesetak. Radi se u dvije, a po potrebi i u tri smjene. Tvrtka posjeduje najmoderniju opremu, kupljenu od hrvatskog specijaliziranog proizvođača. Mješavinu proizvoda pravi u svojem pogonu, prema zahtjevu kupca i njihovoj recepturi. Iako se u njihovom bližem okruženju nalazi nekoliko uspješnih tvrtki koje se bave sličnim poslom, Proxima Herbs ne osjeća veliku konkurenciju.

– Glavna kultura nam je kamilica, prerađujemo još i konoplju i heljdu, a prema zahtjevima naših kupaca i tržišta proizvodit ćemo i prerađivati i ostale kulture. Od prošle godine u našim pogonima imamo i destileriju putem koje ćemo s jednim poslovnim partnerom iz Francuske uskoro početi s probnom proizvodnjom nekih specifičnih kultura, eteričnih ulja za potrebe farmaceutske i kozmetičke industrije. Ukoliko se proizvodnja pokaže uspješnom, naš poslovni partner sklopit će s nama višegodišnji ugovor te nam je zbog toga u interesu zadržati postojeću bazu kooperanata, najviše s područja Gradine, Suhopolja i Starog Gradca – objašnjava Tomislav Sabolić, vlasnik tvrtke.

Prošle godine tržište je bilo zasićeno kamilicom pa su je od svojih kooperanata mnogi otkupljivači morali odbijati, kaže T. Sabolić. Upravo je to bio razlog zbog kojeg se tvrtka okrenula i proizvodnji eteričnih ulja.

– To tržište nije zahtjevno što se tiče prisutnosti nikotina i pesticida – kaže T. Sabolić.

IMG 8697

IZVOZE U NJEMAČKU, ITALIJU, RUSIJU

Tvrtka gotovo svu preradu ljekovitog bilja bez posrednika direktno izvozi u oko petnaest zemalja diljem svijeta. Glavni kupci dolaze im s njemačkog i talijanskog tržišta, a ima i ekskluzivan ugovor s ruskom vladom za izvoz na njihovo tržište.

– Što se tiče domaćeg tržišta, s jednim našim partnerom iz Lužana, koji pod nazivom “Dar prirode” već ima brendiran proizvod “Kupujmo naše”, namjeravamo našem tržištu ponuditi mješavinu čajeva. Ti proizvodi konkurirali bi uvoznima iz Poljske, Češke te ostalih zemalja koje izvoze na hrvatsko tržište. Naravno da nam je cilj i izvoz tih proizvoda na strana tržišta putem malih trgovačkih centara. U ovih sedam godina poslovanja svake godine imali smo konstantan rast proizvoda i prerade, između 20 do 30 posto. Bez obzira na velike planove došlo je vrijeme da konsolidiramo redove i pametno planiramo budućnost – kaže Tomislav Sabolić, vlasnik ove uspješne tvrtke, naglašavajući posebnu zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s dobavljačima koji poštuju rokove i uvjete poslovanja.

VAŽAN CIJELI PROIZVODNI LANAC

Prema Sabolićevim riječima tvrtka uspjeh duguje i kooperantima, koji su svih ovih godina iskazali povjerenje i strpljenje u cijelom lancu proizvodnje, od jednih do drugih.

– Taj lanac je vrlo bitan za sve nas. Bez poštivanja ugovora i povjerenja jednih u druge ne bi bilo ni ove tvrtke, radnih mjesta ni posla za mnogobrojne kooperante. Vrlo je važno da se većina zarađenog novca trajno investira u novu tehnologiju i strojeve. Dosegnuli smo određenu razinu i sada je vrijeme da nakratko stanemo i predahnemo. Mišljenja sam da nema potrebe širiti se, nego ostati manji, ali biti što kvalitetniji – zaključuje Tomislav Sabolić. (www.icv.hr, zc)

[g-gallery gid=”439497″ random=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content