SIJEČANJ 1991. – presudan za oslobađanje Hrvatske u Domovinskom ratu

U kasnim večernjim satima 21. siječnja 1991. godine, nakon prijetnje tadašnje Jugoslavenske narodne armije da će izvršiti vojni udar i svrgnuti demokratski izabranu vlast u Republici Hrvatskoj, oko 600 naoružanih domoljuba s područja bivše općine Virovitica predvođenih Đurom Dečakom opkolilo je i blokiralo virovitičku vojarnu u čvrstoj namjeri zaštite novouspostavljene hrvatske vlasti i stanovništva ovoga kraja.
Nakon zapovjedi hrvatskog vodstva o deblokadi u rano jutro 22. siječnja Đuro Dečak je na tadašnjem gradskom vašarištu obavio smotru ove formacije domoljuba naoružane tzv. kalašnjikovima tajno uvezenim iz Mađarske i raznim lovačkim oružjem.
Radilo se o formaciji bataljuna s čijom organizacijom i ustrojavanjem se otpočelo u kolovozu 1990. godine kao odgovorom na razoružanje teritorijalne obrane RH od strane JNA te su nakon tajnog dobivanja oružja već do kraja te godine ustrojene manje formacije u gradu Virovitici i svim okolnim selima tadašnje općine. Ovom akcijom je planerima stvaranja Velike Srbije jasno pokazano da im virovitički kraj neće biti lak plijen, a što su sva naredna događanja i potvrdila, jer je Virovitica bila nedvojbeno jedna od najvažnijih karika obrane Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

(www.icv.hr, D.Š./B.S.)