Igor Andrović: Primjer odlične suradnje Hrvatske i Mađarske je obnovljena Kurija Janković

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, sudjelovao je u Hotelu Osijek, na okruglom stolu na kojem se govorilo o mogućnostima gospodarske, kulturne i turističke suradnje u Podravini, a sve u sklopu međunarodne konferencije „Mogućnosti suradnje u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju“ koju je, u Hotelu Osijek, organizirala Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon EGTC.

Uz župana Androvića, na okruglom stolu su govorili: Norbert Biró predsjednik Skupštine Županijske samouprave Somogy i dopredsjednik Pannon EGTC-a; Ferenc Horváth zamjenik načelnika Lendave, Sandra Herman zamjenica župana Međimurske županije kao i Rabb Szabolcs tajnik Pečuško-baranjske trgovačke i industrijske komore.

I na ovom okruglom stolu, sudionici su govorili o važnosti prometne povezanosti. Tako je Ferenc Horváth zamjenik načelnika Lendave apostrofirao prometne povezanosti, prije i poslije dolaska autoceste.

kurija jankovic

– Uz brzu cestu, stigli gu nam novi investitori, otvorila su se nova radna mjesta, smanjen je odlazak mladih u inozemstvo. Istina, nama je Austrija blizu, pa velik broj ljudi tamo radi, ali žive u Sloveniji. Dok nismo imali brzu cestu, nije bilo takvog gospodarskog rasta. Primjerice, najavila nam se IKEA, koja kod nas hoće otvoriti tvornicu uz 650 novih radnih mjesta. Sva ta bolja prometna povezanost, samo u zadnje dvije godine nam je donijela i 100.000 turističkih posjetitelja.

Govorilo se i o promociji vinskog turizma, a o tome je virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, naglasio kako je uz pomoć Virovitičko-podravske županije, i razvojne agencije VIDRA, grad Orahovica realizirao projekt ”Vinskih priča” uz partnerstvo s gradom Villány što je imalo za cilj promociju vinara s hrvatske i mađarske strane, a značajna sredstva dobila je i Srednja škola Stjepana Ivšića u Orahovici za svoj ”vinski praktikum”. Usto, promovirani su i vinari s ovog područja, jer ”vinski turizam” predstavlja važan segment dolazaka posjetitelja na ovo području.

Osim toga, župan Andrović je i naglasio važnost suradnje Hrvatske i Mađarske, posebno u našem, pograničnom području.

– Kada govorimo o dobroj suradnji Hrvatske i Mađarske, primjerice, u sklopu projekta Drava4Enjoy, europskim sredstvima smo obnovili Kuriju Janković u Kapela Dvoru. Ona je danas Hotel baština s četiri zvjezdice, jedina takva u Slavoniji, koja bilježi velik broj noćenja turista iz Hrvatske i inozemstva. U pretpristupnom razdoblju, realizirali smo oko 30 projekata, ukupne vrijednosti oko 11,3 milijuna eura, a u od kada smo u EU, novih 13 projekata koji su vrijedni 7,5 milijuna eura. Iznimno nam je važna B Light Grant Shema, projekt kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska-Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Ti projekti otvorit će nova radna mjesta, a svi zainteresirani za prijavu projekata, mogu se javiti u našu razvojnu agenciju VIDRA – zaključio je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content