Mađari predstavili dionicu buduće autoceste M60 koja će od Pecsa ići prema Barcsu i Terezinom Polju

Dvodnevna međunarodna konferencija „Mogućnosti suradnje u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju“ koju organizira Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon EGTC održava se u Osijeku.

Na konferenciji sudjeluju državni tajnici hrvatskih i mađarskih ministarstava regionalnog razvoja, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, čelnici hrvatskih i mađarskih županija uz rijeku Dravu, među kojima je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je ujedno potpredsjednik Panonskog EGTS-a, kao i virovitičko-podravski župan, Igor Andrović. S područja Virovitičko-podravske županije, nazočilo je i izaslanstvo Grada Virovitice u kojem su bili gradonačelnik Ivica Kirin, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund i direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević, izaslanstvo Grada Slatine uz gradonačelnika Denisa Ostrošića, a konferenciji je nazočila i v.d. ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Željka Vuković.

IMG 9390

Panonski EGTS, taj novi oblik udruživanja jedinica lokalne i područne samouprave sa zajedničkim sustavom planiranja i razvoja, a s ciljem jačanja gospodarske, socijalne i druge suradnje te pregovaranja s Europskom komisijom oko velikih strateških projekata, do sada je imao 57 članova, od toga 52 iz Mađarske, tri iz Slovenije te dva iz Hrvatske (Virovitičko-podravska županija i Općina Antunovac), a na sjednici Skupštine Pannon EGTC-a zakazanoj za utorak 6. veljače, potvrdit će se prijem devet novih članova (Osječko-baranjska, Križevačko-koprivnička i Međimurska županija, gradovi Prelog i Mursko Središće te Županija Tolna, Grad Barcs, i lokalne samouprave Ortilos i Zakany iz Mađarske).

IMG 9377

U ponedjeljak, prvog dana Konferencije, predstavljene su mogućnosti Panonskog EGTS-a za buduću suradnju s posebnim naglaskom na prekogranični promet (otvaranje novih graničnih prijelaza, izgradnja autoceste M6, M60 do hrvatske državne granice, razvoj javnog prometa), kontinentalni turizam (turističke aktualnosti uz hrvatsko-mađarsku granicu) te mogućnosti gospodarske, kulturne i turističke suradnje. O tim temama, poglavito prometnoj povezanosti i mogućnostima razvoja Dravskog bazena razgovaralo se i na okruglom stolu u sklopu Konferencije. (www.obz.hr, www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content