Općina Čađavica: Radni sastanak u svezi projekta ”Drava life-integrirano upravljanje rijekom”

Danas je u prostorima Općine Čađavica održan radni sastanak u svezi projekta ”Drava life-integrirano upravljanje rijekom” na kojem su, uz načelnika Općine Mirka Rončevića, sudjelovali Tatjana Arnold Sabo ravnateljica Javne ustanove za upravljanje ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, Antun Damjan iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, Ljiljana Šapina, Silvija Sitar i Markom Blagus iz Hrvatskih voda, Jasmin Sadiković Zeleni Osijek, Branka Španiček WWF Adria i vlasnik zemljišta uz rijeku Dravu Slobodan Cvetičanin.

Tema radnog sastanka bila je revitalizacija određenog dijela obale rijeke Drave u općini Čađavica gdje bi se voda ”živog” toka rijeke ponovo pustila u zatoku, odnosno stari tok Drave. No, problem je u tome što bi tada voda odnosila dio obale i samim time ugrozila neke ptičje vrste koje tamo obitavaju, točnije pticu bregunicu. Da bi se to izbjeglo, na ovom je radnom sastanku između dionika razgovarano o mogućnosti otkupa zemlje od privatnog vlasnika Slobodana Cvetičanina kako bi se uz obalni dio rijeke izvršili određeni zahvati da se obala ne bi urušavala i samim time nestajala.

28310008 1728320960523190 28898380 o

Obnova rijeke za prirodu i ljude

Cilj projekta ”Drava life – integrirano upravljanje rijekom” je poboljšati stanje riječnog ekosustava na potezu hrvatskog dijela rijeke Drave u duljini 300 kilometara. To bi se trebalo postići obnovom rijeke i integriranom provedbom EU direktiva, aktivnostima podizanja svijesti i smjernica za upravljanje posjetiteljima radi zaštite ugroženih vrsta riječnih ptica, poput male čigre. Osim toga, projekt bi trebao povećati rekreacijsku vrijednost područja za lokalno stanovništvo koje se njime koristi za ribolov, kupanje i opuštanje. (www.icv.hr, df)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content