Poljoprivrednik u školi i kod kuće: Doroteja Erhatić sa svojom obitelji uzgaja povrće i cvijeće, a bavi se i vinogradarstvom

Od početka drugog polugodišta Srednja škola Stjepana Sulimanca je pokrenula rubriku pod nazivom ”Poljoprivrednik u školi i kod kuće”. Donosimo vam priču o učenici Doroteji Erhatić iz 1b razreda, smjera Agroturistički tehničar koja sa svojom obitelji u Grabovnici kraj Pitomače uzgaja povrće i cvijeće.

Doroteja živi sa svojim roditeljima Mirjanom i Damirom, te sestrom Nikolinom. Na svojemu imanju uzgajaju cvijeće i povrće, a bave se i vinogradarstvom. Posjeduju osam hektara zemljišta i šest plastenika. Obitelj Erhatić se uzgojem cvijeća i povrća bavi od 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Od povrća uzgajamo lubenicu i papriku, koje prodajemo na zagrebačkoj veletržnici, ali i velikim lokalnim otkupljivačima poput Podravke. Cvijeće uglavnom prodajemo na gradskim tržnicama u Virovitici, Slatini, Daruvaru i Orahovici. Puno posla imamo u listopadu koji je uvijek radni. Osim redovite brige o cvijeću, jer posla u plastenicima uvijek ima, imamo puno posla oko uzgoja krizantema, koje svake godine pripremamo za blagdan Svih svetih – priča nam Doroteja, dok nam pokazuje fotografije svoje obitelji, imanja i svojih plastenika punih rascvjetanih sadnica.

Dio plastenika šareni se od sezonskog cvijeća koje će uskoro doseći idealnu visinu, nakon čega će ga Erhatići ponuditi svojim kupcima. Dorotejina obitelj prodaje cvijeće i na kućnome pragu. Kupci vole takvu mogućnost kupnje, jer i sami mogu vidjeti čega sve u plastenicima ima i uvjeriti se da kupuju svježe i zdravo cvijeće.

– Osim povrća i cvijeća imamo i tri vinograda s 800 trsova vinove loze, a prije četiri godine počeli smo se baviti i pčelarstvom te danas imamo 13 košnica pčela. Ja svojoj obitelji pomažem u svemu: berem papriku i lubenice, režem vinograd i s tatom radim na pčelinjaku. Vikendom i praznicima pomažem oko sadnje, pakiranja i prodaje cvijeća. Uz sve to, nastojim na vrijeme izvršavati svoje školske obveze i učiti. U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u zanimanju agroturistički tehničar mi je zanimljivo, jer puno učimo kroz praksu i škola je jako moderna, a posebno mi se sviđa da to što učimo mogu isprobavati i doma. Razmišljam o tomu da jednog dana upišem i fakultet – ističe Doroteja.

Osim Doroteje, Erhatićima u poslu pomaže i Dorotejina sestra Nikolina, koja je također završila Srednju školu Stjepana Sulimanca u Pitomači. Prema potrebi zapošljavaju i sezonske radnike.

Ipak niti u cvjećarstvu nije sve posuto cvijećem. Proizvođači cvijeća u Hrvatskoj ne dobivaju poticaje, pa se jedino mogu osloniti na novac koji zarade od prodaje. Želja ove vrijedne obitelji iz Grabovnice je poboljšanje uvjeta proizvodnje. Planiraju nabavu nove opreme i nadaju se da će i cvjećari ući u sustav državnih poticaja, jer niska otkupna cijena cvijeća često proizvođačima ne pokriva niti osnovne troškove proizvodnje.

Učenicima kao što je Doroteja nije nimalo lako odricati se dijela svog slobodnog vremena i provoditi ga u plastenicima, vinogradu ili uz pčele, a uz to biti još i dobar đak u školi. Stoga Doroteji želimo puno uspjeha u školi i kod kuće. (Srednja škola Stjepana Sulimanca, Fotografije: Facebook)