U županijski Zavod za javno zdravstvo besplatno po cjepivo protiv HPV-a

Učenice i učenici osmih razreda prvi put ove školske godine mogu se cijepiti protiv HPV-a i to besplatno i dobrovoljno u cijeloj Republici Hrvatskoj, pa tako i u županijskom Zavodu za javno zdravstvo „Sveti rok“. Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda doktora Miroslava Venusa ovo cjepivo može spriječiti pojavu genitalnih karcinoma i drugih spolnih bolesti.
– Humani papiloma virusi uzrokuju bradavice, abnormalni rast tkiva i postoji nekoliko podtipova koji su povezani s pojavom malignih promjena na spolnim organima – rekao je doktor M. Venus, ističući kako je na području Republike Hrvatske karcinom raka vrata maternice jedan od najčešćih zloćudnih tumora kod žena, a upravo je ovo cjepivo zaštita od njega.
– Cjepivo je namijenjeno za cijepljenje i učenika i učenica te sadrži 9 podtipova HPV virusa, no iako prevenira maligne promjene, nikako nije zamjena za zaštitu i odgovorno spolno ponašanje. Važno je i dalje koristiti preventivne skrining programe koji se provode u okviru Nacionalnih programa, posebice uzimanje tzv. papa testa – naglašava doktor Venus.

(www.icv.hr, ml; foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content