23. ožujka – Svjetski meteorološki dan

Danas 23. ožujka, obilježava se Svjetski meteorološki dan u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica.

– Koristimo sve dostupne izvore kako bismo vam na vrijeme, svakog dana, prenijeli sve relevantne informacije o vremenu i tako vas pripremili na ono što priroda sprema.
Prošla, 2017. bila je jedna od tri najtoplije godine u povijesti mjerenja i najtoplija godina u kojoj nije bilo pojave El Niño.

Dugoročne klimatske promjene koje nastaju uslijed emisija stakleničkih plinova osudile su naš planet na ‘topliju’ budućnost u kojoj možemo očekivati više ekstremnih vremenskih događaja i vodnih šokova. Cilj WMO-a je popuniti praznine u motriteljskim mrežama i ukloniti prepreke koje stoje na putu pružanju točnih i pravovremenih prognoza i usluga upozorenja zasnovanih na utjecajima koje obuhvaćaju više opasnosti u svim zemljama članicama i teritorijima kako bi pridonijela izgradnji društva otpornog na vremenske, klimatske i vodne prilike – poručio je u povodu današnjeg dana Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content