Kako će izgledati Mali park?: Na javnoj tribini građanima predstavljene aktivnosti uređenja

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana je javna tribina vezana uz uređenje Malog parka. Ponukani nedavnim prosvjedima, tribinu su organizirali Grad Virovitica, Razvojna agencijom VTA i Turistička zajednica grada Virovitice. Voditeljica projekta Slađana Lazić, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund i projektantica Kristina Lukačević zainteresiranoj javnosti predstavile su aktivnosti vezane uz uređenje Malog parka u sklopu projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“. Ovaj je projekt odobren u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom i vrijedan je gotovo dva milijuna kuna, dok vrijednost radova na samom Malom parku iznosi nešto manje od 600.000 kuna. Svoje nezadovoljstvo, nakon prosvjeda, ponovno su na tribini iskazali građani Virovitice, okupljeni u Građansku inicijativu. Kao najveće zamjerke naveli su nedostatak informacija u javnosti, nepotrebno rušenje stabala i uništavanje tradicionalnog izgleda grada.

IMG 2030 Medium

Prema riječima Tihane Harmund, ravnateljice Razvojne agencije VTA, najveći razlog sazivanja tribine su netočne informacije u javnosti. Istaknula je kako Mali park neće promijeniti naziv, te se neće srušiti cijeli park kako je to rečeno na prosvjedu. – Uklanjaju se samo stabla koja su bolesna i oštećena, njih ukupno 12. Riječ je o drvoredu od osam stabala uz samu cestu čije je korijenje oštećeno sanacijom ceste i nogostupa, što predstavlja opasnost za građane, te o četiri stabla unutar samog parka – rekla je T.Harmund i dodala kako će se nakon uklanjanja tih stabala posaditi novih 26, čime će park imati više stabala nego što je to sada. Prema riječima Slađane Lazić, voditeljice projekta, u parku će se posaditi i 13 vrsta cvijeća, postaviti nove klupe i popratni sadržaj, a usporedno s projektom prekogranične suradnje, Grad Virovitica planira zaokružiti priču uređenja navodnjavanjem, obnovom zdenca u zapadnom dijelu parka, postavljanjem nove javne rasvjete, obnovom asfaltnog nogostupa i semaforizacijom raskrižja ulice Stjepana Radića i Tina Ujevića.

IMG 2052 Medium

Građani su na tribini istaknuli kako nisu bili dovoljno informirani o tome što će se projektom raditi te kako je, nakon rušenja drveća u Gradskom parku, ovo pokušaj da se uništi još jedan park koji je godinama uljepšavao izgled grada i život građana. Kao veliku potrebu, građani su istaknuli organiziranje javnih rasprava i tribina kako bi mogli postavljati pitanja i predlagati ideje vezane uz razvoj i obnovu grada, ali i znati točne informacije o aktivnostima i projektima koje se provode u njihovoj okolini. Na tribini je sudjelovao i gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima.

(www.icv.hr, ml)
[g-gallery gid=”446331″]
[g-gallery gid=”446352″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content