Među 16 u Hrvatskoj: Matični ured Virovitica provodi projekt “e-novorođenče“

Matični ured u Virovitici kao dio Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji, jedan je od samo 16 od više stotina matičnih ureda u Republici Hrvatskoj koji provode projekt “e-novorođenče”. Sudjelovanje u ovom pilot projektu, provodi se zajedno sa Županijskom bolnicom Virovitica.

Program “e-novorođenče” krenuo je s prvim danima 2018. godine i zaključno s 28. veljače 2018., djelatnici Matičnog ureda u Virovitici upisali su u maticu rođenih ukupno 97 osoba (uključujući i prve upise osoba rođenih u inozemstvu koji žele ostvariti svoja prava u Republici Hrvatskoj) te 54 djece rođene u bolnici u Virovitici.

Ovim integriranim načinom upisa djeteta u maticu rođenih, roditelji odmah vrše upis djeteta i u evidenciju državljanstva, vrše prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja (do sada su išli u urede MUP), reguliraju zdravstveno osiguranje djeteta i majke te ujedno podnose zahtjev za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Sustav je međusobno povezan i dobro funkcionira.

– Prednost prijave u maticu rođenih putem “e-novorođenče” programa je višestruka. Roditelji mogu prijaviti rođenje svog djeteta iz topline vlastitog doma, doslovno uz kolijevku djeteta putem sustava “e-građani”, prijava je jednostavna no moraju ju učiniti oba roditelja. Ako roditelji nisu prijavljeni u sustav “e-građani”, a preporučujemo svim građanima korištenje ovog programa, ipak trebaju doći osobno u Matični ured u Viroviticu i izvršiti prijavu rođenja svog djeteta, no sada će samo na jednom mjestu izvršiti sve prijave za ostale dokumente i neće morati kao ranije ići u četiri različite institucije – kazala nam je Sanja Bošnjak, predstojnica Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji. (www.uduvpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content