Na 200. rođendanu Petra Preradovića u Grabrovnici nazočit će premjer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

blank

U prostorijama Općine Pitomača najavljena su događanja kojima će se obilježiti 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića. Aktivnosti su predstavili Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za obilježavanje obljetnice Vesna Bedeković, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, predsjednik Turističke zajednice općine Pitomača Rikard Bakan, vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za kulturu „Drago Britvić“ Rajko Stilinović, ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača Igor Maresić i voditeljica Glazbene škole Jan Vlašimsky Područne škole Pitomača Željka Bančić.

IMG 1796 Medium

200. rođendan ovog velikog pjesnika obilježit će se nizom različitih kulturnih, akademskih i turističkih događanja tijekom cijele godine. -Sve aktivnosti će se odvijati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uz supokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača. U suorganizaciju velikog dijela svih događanja uključila se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Matica hrvatska – rekla je Vesna Bedeković, saborska zastupnica i predsjednica Odbora. Događanja će se održati u ožujku, lipnju i prosincu.

IMG 1801

Godina u znaku Petra Preradovića započet će već ovog vikenda od 17. do 19. ožujka u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici te u Pitomači. U subotu 17. ožujka obilježavanje će započeti glazbenim programom u pjesnikovoj rodnoj kući. U nedjelju će se održati svečana akademija čiji je organizator Centar za kulturu „Drago Britvić“ Pitomača. Kulturno-umjetničkom programu nazočit će premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i drugi uvaženi gosti.

IMG 1809 Medium

Osnovna škola u Pitomači nosi ime Petra Preradovića i njemu će posvetiti čitav vikend. Tijekom tri dana održat će se brojne aktivnosti koje će pratiti pjesnikov život. Radionice, literarni susreti i u ponedjeljak na sam dan rođenja Petra Preradovića održat će se svečana priredba u školskoj dvorani.
Obilježavanje 200. obljetnice nastavit će se 23. lipnja u Grabrovnici manifestacijom „Petrov vremeplov“ koji organizira Turistička zajednica općine Pitomača. Manifestacija će biti kulturnog i turističkog karaktera i cilj joj je približiti običaje tog vremena uz neizostavnu gastro ponudu.
Godina Petra Preradovića završit će početkom prosinca akademskim događajem – okruglim stolom na temu Preradovićevog književnog stvaralaštva kojeg suorganizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Matica Hrvatska.

IMG 1810 Medium
(www.icv.hr, ml)