OŠ ”Ivan Goran Kovačić Zdenci” proslavila 161. rođendan i 40 godina rada

Osnovna škola ”Ivan Goran Kovačić” Zdenci u nekoliko je dana s nizom sjajnih sadržaja proslavila 161. Rođendan školstva u Zdencima te 40 godina rada u novoj školskoj zgradi. Duga je i bogata povijest školstva u Zdencima, a što je to kroz sve ove godine krasilo školu u Zdencima priča ravnateljica Mirjana Buneta-Knežević:

– 1857. osnovana je škola u Zdencima. To je bilo vrijeme Bachovog (novog) apsolutizma kada su u sklopu reformi osnivane brojne škole diljem Habsburške Monarhije. Školovanje je tada trajalo 4 godine, a u školu su išla djeca iz Zdenaca, Duge Međe, Bankovaca i
Dolaca. Prvi učitelj bio je Kalafatić, a nakon njega Mlinarić i Ivan Svoboda. Jedini predmeti tada bili su vjeronauk, čitanje, pisanje, računarstvo i gospodarstvo. Kroz godine su se mijenjali učitelji i predmeti, a 1949. u školu se uvodi struja.1953. uvode se 5. i 6. Razred, a tri godine kasnije škola se iz šestogodišnje pretvara u osmogodišnju. Zbog nedostatka prostora koriste se i prostorije zadružnog doma u Zdencima da bi 1959. Došlo do zatvaranja škole u Gutmanovcima i Bankovcima, a učenici prelaze u školu u Zdencima. 1965. donesena je odluka o spajanju OŠ Kutovi i OŠ Zdenci u jednu školu OŠ „Ivan Goran Kovačić“. 1978. godine izgrađena je nova škola u kojoj smo i danas.

2103skolazdenci4

Najviše učenika bilježi školska godina 1977./1978. Kada je u našu školu išlo 516 učenika. Spomenula bih i poznate učenike naše škole, to us npr. danas urednik RTL televizije Igor Bobić te poznati nogometaš i bivši hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić. – kaže Buneta-Knežević. U sklopu ove velike proslave i Dana škole, odnosno 105. rođendana Ivana Gorana Kovačića, zdenački su osnovci pripremili niz sadržaja među kojima sjajnu Glazbenu večer koja je donijela nastup sjajnih glazbenih talenata, a kao gosti nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina, područnog odjela Orahovica te KUD Zdenac dok je veliku zdenačku, školsku svečanost uveličao i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

2103skolazdenci5

Na Glazbenoj večeri premijerno je izvedena i prva himna škole koju tekstualno potpisuje učiteljica Hrvatskog jezika Mirjana Dadić-Kraljik, a glazbeno učitelj glazbene kulture Goran Lovrić. Proslava ovog velikog jubileja zaključena je Projektnim danom u kojem su zdenački školarci kroz prikazane projekte pokazali zavidno znanje, spretnost i umijeće te prije svega ogroman trud zajedno sa svojim vrijednim učiteljima. (www.icv.hr, vg)

2103skolazdenci10 2103skolazdenci9 2103skolazdenci8 2103skolazdenci7 2103skolazdenci6 2103skolazdenci3 2103skolazdenci2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content