Predstavljeni Zubko i Zubica – maleni junaci koji djecu uče oralnoj higijeni

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano je predstavljanje projekta „Zubko i Zubica“. Doktorice dentalne medicine Monika Pavoković i Marina Kirhmajer Taboršak održale su predavanje za roditelje o važnosti očuvanja oralnog zdravlja od djetetove najranije dobi. Predstavljanje je organizirala Gradska knjižnica u suradnji sa županijskim Domom zdravlja. Ponukana lošim navikama djece, doktorica Monika Pavoković odlučila je „stvoriti“ dva lika koji djecu na zanimljiv i pristupačan način uče o oralnoj higijeni.

– Cilj „Zubka i Zubice“ je približiti djeci očuvanje oralnog zdravlja, smanjiti strah od stomatologa, upoznati ih s ordinacijom, naučiti ih kako pravilno četkati i održavati oralnu higijenu – rekla je doktorica Monika Pavoković, dodajući kako je naglasak i na roditelje jer su oni ti od kojih djeca stječu navike.

Kao jedan od najvećih problema, doktorice ističu kasno upoznavanje djece sa stomatolozima. – Dijete bi se trebalo doći upoznati s ordinacijom kada nije prisutna bol, kako ne bi čitavu situaciju doživjeli negativno. Na vrijeme ih treba upoznati s ordinacijom i spriječiti strah od nepoznatog – rekla je doktorica Marina Kirhmajer Taboršak.

Nakon predavanja za roditelje, u subotu, 17. ožujka u Gradskoj knjižnici na ovu temu održat će se interaktivna radionica i pričaonica za djecu od 5 do 10 godina.

(www.icv.hr, ml)