Ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš imenovan u Radnu skupinu za teatrologiju i digitalizaciju teatralija

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica i ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš sudjelovali su u Osijeku na DARIAH Theater Forumu – Inicijalnom forumu za prijavu osnutka Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija.

– Riječ je o projektu koji se bavi katalogizacijom, odnosno digitalizacijom teatrološke i teatarske građe. Ovim putem moram pohvaliti naše virovitičko Kazalište koje je već uključeno u projekt, a ravnatelj Miran Hajoš na Forumu je imenovan u radnu skupinu koja će se prvi puta sastati nakon Uskrsa te u svibnju sudjelovati na Europskoj konferenciji u Parizu, rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica

Inače, DARIAH-HR je dio paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti DARIAH-EU, a Hrvatska je jedna od 15 zemalja osnivačica tog konzorcija.

Svrha dvodnevnoga Foruma, koji je održan u Auli Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera te u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, bila je okupiti vodeće domaće i inozemne teatrologe, umjetnike i praktičare iz država članica DARIAH-a kako bi se putem plenarnih izlaganja, radionica te prezentacija digitalnohumanističkih i teatroloških iskustava zajedničkom raspravom došlo do potrebnih elemenata za podnošenje prijave osnutka navedene Radne skupine (WG Theatralia), jedinstvene po svojoj tematici unutar samoga konzorcija. Radna skupina će poslužiti kao nužna platforma za suradnju te daljnje osmišljavanje i aplikaciju međunarodnih projekata na tematske natječaje konzorcija DARIAH-EU ERIC, kao i na one izvan njega, otvarajući time veliko područje predstojeće digitalizacije teatralija. (virovitica.hr, dariah.hr; foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content