U HGK ŽK Virovitica održano predavanje “Strategija uvođenja Eura u Hrvatskoj”

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica viceguverner Hrvatske narodne banke mr.sc. Vedran Šošić, održao predavanje na temu „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“. Predavanju su prisustvovali iz Zagreba predstavnici Hrvatske narodne banke i Središnjice Hrvatske gospodarske komore, a iz Virovitičko-podravske županije preko četrdeset gospodarstvenika, predstavnika banaka i institucija.

Viceguverner Šošić upoznao je poduzetnike i druge sudionike s procesom uvođenja eura te predstavio koristi i troškove odnosno rizike koje taj proces donosi, kao i potrebne aktivnosti Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura.

Viceguverner je predstavio Eurostrategiju, dokument koji su zajedno izradili HNB i Vlada RH, a on predstavlja određeno polazište u procesu uvođenja eura u Hrvatsku.

Uvođenjem eura izgubit će se valutni rizik za građane, tvrtke i državu. Euro će donijeti pozitivan učinak na izvoz i investicije, smanjiti će se transakcijski troškovi.

„Jedna od velikih ranjivosti hrvatskog gospodarstva – valutni rizik, uklonit će se uvođenjem eura, što je glavna korist za Hrvatsku. Devizni je dug jako velik. Devizama su zaduženi i gospodarstvo, i građani, i država. Taj dug, koji je vezan uz tečaj i strane valute, iznosi otprilike 500 milijardi kuna, tako da deprecijacija tečaja samo za jedan postotni bod, povećava dug za 5 milijardi kuna. Uvođenjem eura taj bi se rizik otklonio. Otklanjanje transakcijskih troškova, tečajnih razlika i troškova konverzije pozitivno će djelovati i na gospodarstvo i građane“, rekao je Šošić.

Većina troškova uvođenja eura odnosi se na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

„Proces uvođenja eura trajat će godinama. Prvi je korak javna rasprava koja je u tijeku, a nakon toga ulazak u europski tečajni mehanizam tzv. ERM II, nakon čega su potrebne najmanje dvije do tri godine do samog uvođenja eura. Uvjeti na temelju kojih neka zemlja ulazi u tečajni mehanizam nisu definirani, već to ovisi o suglasnosti zemalja članica eurozone, međutim nakon ulaska u proceduru, jasno su definirani parametri koje zemlja kandidatkinja mora ispuniti do konačnog uvođenja eura“, zaključio je viceguverner.

Nakon prezentacije viceguverner i suradnici razgovarali su s gospodarstvenicima, predstavnicima banaka i institucija Virovitičko-podravske županije, o troškovima uvođenja eura, o utjecaju uvođenja eura na već sklopljene poslovne ugovore te poslovanje s drugim zemljama, te niz drugih refleksija na gospodarske tokove. (hgk)

IMG 1822 Medium IMG 1821 Medium IMG 1820 Medium IMG 1819 Medium IMG 1818 Medium IMG 1817 Medium

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content