VIROVITIČKI LIST: Što se događa u Tvinu? Udruga malih dioničara i Uprava Tvina d.o.o. na suprotnim stranama

Udruga malih dioničara-udjeličara Tvina d.o.o. održala je u ponedjeljak, 26. veljače, konferenciju za novinare na kojoj su članovi Udruge i novoosnovanog sindikata Tvina govorili o aktualnom stanju u toj tvrtki te aktivnostima koje Udruga i novi sindikat provode u cilju zaštite prava malih dioničara-udjeličara i djelatnika Tvina.

Za izrečeno smo tražili komentar direktora Ivana Slamića, a njegov odgovor pročitajte ovdje.

PRODAJA DIONICA

Goran Hercigonja, predsjednik Udruge malih dioničara- udjeličara Tvina d.o.o Virovitica, istaknuo je kako su Udrugu osnovali prije godinu i pol dana sa zadatkom zaštite prava na imovinu malih dioničara i udjeličara Tvina.

VIROVITICA tvin Goran Herrcigonja

– Osnovali smo Udrugu zbog besramne kupovine Tvinovih dionica od strane Uprave Tvina d.o.o. po cijenama od 120 do 300 kuna po dionici, iako je njihova nominalna vrijednost 1800 kuna, čak i viša s obzirom na vrijednost Tvina koja je rasla ili padala u pojedinim godinama poslovanja. Tako kupovane dionice postale su vlastite ili trezorske, bez prava glasa na skupštinama i bez prava na isplatu dividende – rekao je G. Hercigonja na konferenciji za novinare, te dodao kako su dioničari i udjeličari Tvinu prodavali dionice „samo zato da bi mogli preživjeti i podmirivati osnovne životne potrebe“. Osvrnuo se i na dopis koji su mali dioničari nedavno dobili na kućne adrese, a koji je potpisao direktor Ivan Slamić.

– U dopisu objašnjava postojeće stanje u Tvinu i oko Tvina u političkom okruženju Virovitice i županije. Nas naziva huškačima i njihovim izaslanicima koji žele ukrasti Tvin valjda od samih sebe, jer smo mi dobrim dijelom i gotovo u većini suvlasnici tog Tvina. Neki su nam političari dali podršku, neki nisu, a neki su ostali suzdržani. To su čak i javno iznijeli putem medija. Ali, s potpunom odgovornošću mogu tvrditi da nikakva lokalna ili županijska politika s nama nije direktno povezana – ogradio se G. Hercigonja, tvrdeći kako je u istom dopisu direktor I. Slamić govorio o svojim gospodarskim uspjesima i o spašavanju Tvinovog kriminala u privatizaciji 90-ih godina.

– Ne spominje da je sjedio u nadzornim odborima nekih od propalih tvrtki i za to primao izdašnu naknadu, npr. Virovitičanki. Predsjednik je HGK VPŽ, a po razvojnim i ekonomskim pokazateljima iste te komore naša županija je godinama na posljednjem ili pretposljednjem mjestu – rekao je G. Hercigonja.

– Ivan Slamić je izjavljivao da je Tvin stabilna tvrtka, da nema zaliha, da proizvodi isključivo za poznatog kupca, da je rukovodstvo kvalitetno i da nema kredita. U posljednjih nekoliko godina zalihe u Tvinu iznosile su prosječno oko 38 milijuna kuna. Svatko tko barem malo poznaje ekonomiju zna da ako je gotovo trećina zaliha u odnosu na ukupan prihod tvrtke, to znači da su ta financijska sredstva zamrznuta četiri mjeseca od skladišta preko proizvodnje do skladišta gotovih proizvoda u samoj tvrtki te da su potpuno neaktivna, odnosno stvaraju gubitak – rekao je G. Hercigonja.

TVIN I TVIN GRUPA

Član Udruge Jadranko Čačić otvorio je temu osnutka novih tvrtki i kupovina dionica, odnosno udjela od strane Tvina. Tvin d.o.o. osnovao je Tvin grupu d.o.o. sa sjedištem u Virovitici, u kojoj su direktor I. Slamić i članovi Nadzornog odbora Tvina d.o.o. Ujedno, Tvin d.o.o. osnovao je i tvrtku Tvin inženjering d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. J. Čačić tvrdi kako su obje tvrtke osnovane „da bi se Tvin rekonstruirao, dok tone u sve veće probleme“.

VIROVITICA tvin Jadranko Čačić

– Direktor Ivan Slamić je tijekom 25 godina na čelu tvrtke kupio samo 211 udjela od ukupnih 1282 koliko se vodi na njegovom imenu i prezimenu, a što je 0,32 posto tvrtke. Otkupljivao je udjele po sramotno niskoj cijeni (varao ljude u neimaštini) za novčana sredstva Tvina d.o.o., a prošle godine ih u samo četiri dana prebacio na Tvin grupu d.o.o. – rekao je na konferenciji za medije J. Čačić. Dodao je kako smatra da je „prevareno 550 udjeličara te da je od 2107. godine ta nemoralna kupovina bila posebno intenzivna jer je trebalo pokupovati što više udjela za Tvin grupu s novcem Tvina“.

– Nakon skupštine krajem lipnja otkupljen je još 2941 udio, a samo zbog privremene mjere Tvin grupi d.o.o. ti su udjeli u trezoru Tvina d.o.o. Oni su trebali završiti u Tvin grupi d.o.o. i tada bi direktor I. Slamić raspolagao s ukupno 28.914 udjela Tvin grupe, uvećanih za 2941 udio iz trezora i 1282 udjela koji se vode na njegovo ime. To bi zajedno bilo 33.137 udjela od 66.132 udjela koliko ukupno ima Tvin d.o.o., a što iznosi 51,10 posto Tvina i većinsko vlasništvo. Usporedite 0,32 posto, tj. 211 udjela koliko je direktor I. Slamić kupio s 50,10 posto ili 33.137 udjela koji vrijede 59.546.600 kuna – rekao je J. Čačić. Istaknuo je također kako Udruga želi „spriječiti ovo neprijateljsko preuzimanje i prisvajanje Tvina d.o.o. koje je krajnje nemoralno i nečasno, te da se udjeli koji nisu plaćeni i udjeli Tvin grupe d.o.o. vrate u trezor Tvina d.o.o. gdje i pripadaju i budu vlasništvo svih malih dioničara-udjeličara Tvina d.o.o.“.

ŽELE NOVU SKUPŠTINU

Mali dioničari-udjeličari uz pomoć zastupnika, Zajedničkog odvjetničkog ureda Gordana Lazović i Mario Sukno iz Zagreba, prošle su godine potražili pravnu zaštitu i pokrenuli sudske procese protiv Tvina d.o.o. i Tvin grupe d.o.o. Smatraju da je Glavna skupština Tvina d.o.o., kojom je krajem lipnja prošle godine Tvin grupa d.o.o. prebacila 28.914 poslovnih udjela Tvina d.o.o. bila nezakonita i traže povrat svih udjela u matičnu tvrtku, Tvin d.o.o.

VIROVITICA tvin Mirko Kovačević

– Mi samo tražimo da se svi ti poslovni udjeli koje su oni prisvojili sebi vrate u Tvin. Zašto? Jer je Tvin zadužio i platio dionice. Na Skupštini ljudi nisu mogli ući, saznati informacije o Tvinu d.o.o., a 254 punomoćih malih udjeličara koje su zastupali naši odvjetnici, I. Slamić nije priznao. Nije bilo javnog bilježnika. Mi smo kao mali udjeličari već tada imali 34 posto dionica na Skupštini, ali nitko nije uvažio naše pravo veta na odluke jer direktor I. Slamić nije priznao punomoć i tumačio je pravo na svoj način – rekao je na konferenciji za novinare Mirko Kovačević, dopredsjednik Udruge, te istaknuo kako neki od sudskih postupaka koje su pokrenuli u zaštiti svojih prava ovih dana imaju i svoj epilog.

Visoki trgovački sud u Zagrebu presudom od 29. siječnja ove godine potvrdio je rješenje Trgovačkog suda u Bjelovaru i privremenu mjeru kojom se Tvin grupi d.o.o. zabranjuje raspolaganje svim upravljačkim i imovinskim pravima po 28.915 poslovnih udjela Tvin d.o.o. Virovitica, kao i njihovo otuđenje i opterećenje do pravomoćnog okončanja parničnog postupka. Svoju odluku sud obrazlaže time da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da su ispunjene pretpostavke za ispunjenje privremene mjere jer je „predlagatelj osiguranja (Mirko Kovačević, op.a.) učinio vjerojatnom postojanje svoje tražbine“, odnosno da postoji vjerojatna „opasnost da bi bez takve mjere protivnik osiguranja (Tvin grupa d.o.o., op.a.) spriječio ili znatno otežao ostvarenje tražbine, promijenio stvarno stanje stvari“ te da je mjera potrebna „da bi se spriječilo nasilje ili nastanak nenadoknadive štete koja prijeti“.

Drugu tužbu na Trgovačkom sudu u Bjelovaru podnijeli su Mirko Kovačević, Kruno Vecko, Boja Sudarić i Zoran Grdenić iz Virovitice, Ivan Kezele iz Borove te Damir Keleković iz Suhopolja. Tužitelje zastupa Zajednički odvjetnički ured Gordana Lazović i Mario Sukno iz Zagreba. Tražili su poništenje Skupštine koja je održana u lipnju prošle godine smatrajući je nezakonitom, kao i sve točke donijete na toj skupštini. Deseta točka bilo je usvojenje odluke o prodaji vlastitih poslovnih udjela trgovačkom društvu Tvin grupa d.o.o. Trgovački sud u Bjelovaru donio je prošlog petka, 23. veljače, nepravomoćnu sudsku presudu kojom sve odluke donesene na Glavnoj skupštini društva Tvin d.o.o. proglašava ništetnima. Ujedno, sud je presudio i da Tvin d.o.o. mora tužiteljima isplatiti 1.135.000 kuna sa zateznim zakonskim kamatama.

– Za nekoliko dana pokrenut ćemo inicijativu za sazivanje nove skupštine. U ovom trenu imamo blizu 60 posto udjela i dovoljno da možemo odraditi skupštinu bez pomoći I. Slamića i štićenika. Tražit ćemo odgovornost direktora, Uprave i Nadzornog odbora za svjesno učinjenu štetu Tvinu, koja se po temeljnoj vrijednosti kapitala kreće u iznosu od 52 milijuna kuna. Tu i druge odgovornosti tražit ćemo zakonskim putem, kroz tri druge kaznene prijave. Smatramo da su oni udružena zločinačka organizacija – rekao je Mirko Kovačević.

Udruga želi promijeniti poslovanje Tvina, spasiti radna mjesta i udjele te vratiti ugled i poslovanje Tvina, poručio je.

– Ako gledamo samo razdoblje unatrag posljednje četiri godine, ukupan poslovni prihod poduzeća iznosi 454 milijuna kuna. Poslovni rashodi iznose 487 milijuna kuna, odnosno razlika je minus od 27 milijuna kuna. Dok je tvrtka stvarala gubitke, Nadzorni odbor je dobio 1,1 milijun kuna za svoje naknade, a ukupne naknade Uprave 4,6 milijuna kuna. Broj radnika je u te četiri godine s 881 pao na 665 – rekao je M. Kovačević.

VIROVITICA tvin Dinko Matijašević

NOVI SINDIKAT TVINA

Predsjednik Novog sindikata Tvina d.o.o. Dinko Matijašević rekao je kako je prije tri tjedna direktor Ivan Slamić na kolegiju Uprave najavio otkaz za novih 100 radnika. Tko otpušta radnike? S kim misli odraditi silne poslove oko hotela koje je najavio, a koji su navodno sklopljeni? Pretvara li se jedna od nekad najjačih drvoprerađivačkih tvrtki u OPG? U posljednja tri mjeseca Tvin je napustilo 20 vrsnih majstora s iskustvom. Pitamo: s kojim razlogom? Tko će odgovoriti na ova pitanja – istaknuo je D. Matijašević.

Govoreći o sudskim postupcima rekao je kako je u posljednjih desetak godina zbog učestalih kršenja radničkih prava od strane direktora i rukovodećih struktura vođeno stotinjak sudskih procesa, što zbog neplaćenih prekovremenih sati, ozljeda na radu, mobbinga.

– Napominjem da je za mobbing doneseno pet pravomoćnih presuda koje je direktor s poslušnicima prouzročio radnicima. Mnoštvo bivših i sadašnjih radnika Tvina d.o.o. bilo je primorano potražiti psihijatrijsku pomoć, a da ne govorimo o nezakonitim otkazima – rekao je D. Matijašević.

Za sudske troškove i postupke tvrtka je, kaže D. Matijašević, u dvije godine rezervirala ukupno 882.232 kune.

– Prema tome Tvin je za 882 232 kn, koliko je potrošio na sudske postupke u dvije godine, mogao stipendirati 20 diplomiranih inženjera, petogodišnjim stipendijama. Tvin je, pogotovo u zadnje vrijeme, ostao bez stručnog kadra. Kao predsjednik Sindikata pitam se je li to normalno – rekao je D. Matijašević.

Na konferenciji je naglasio kako svim radnicima Tvina d.o.o. novi sindikat Tvina i Udruga malih dioničara-udjeličara Tvina d.o.o. stoje na raspolaganju. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content