Vojo Lukić posrednik nove slavonsko-slovenske suradnje

Posredstvom počasnog građanina Orahovice Voje Lukića, Slavoniju je posjetio zamjenik veleposlanika Republike Slovenije u RH, dr. Marko Rakovec i savjetnik u Veleposlanstvu Matjaž Marko Lukić i Rakovec posjetili su niz institucija po cijeloj Slavoniji, a ostvarena je i nova suradnja Slovenije i Hrvatske po pitanju Ljetne škole mladih Crvenog križa u Orahovici:

– Velika mi je čast što su na moj poziv ova dva uglednika došli u Hrvatsku i slavoniju. Obišli smo Đakovo i osječko-đakovačkog biskupa u miru Marina Srakića, potom smo odradili radni sastanak na elektrotehničkom fakultetu u Osijeku s dekanom dr. Dragom Žagarom gdje smo govorili o suradnji osječkog Sveučilišta i mariborske Univerze, točnije o dva srodna studija u obje zemlje. Isto tako posjetili smo i Građevinski fakultet u Osijeku i obavili radni razgovor s dekanom dr. Damirom Varevcem, a vezano uz nedavni posjet Građevinskog fakulteta Maribor, Osijeku, i nakon ova dva susreta očekujemo suradnju i ova dva studija. Na kraju dana smo se u mojoj rodnoj Orahovici, u centru za edukaciju, našli na sastanku s prof. Markom Đukićem ravnateljem Crvenog križa Osječko-baranjske županije u cilju ostvarivanja suradnje Veleposlanstva Slovenije i Ljetne škole mladih CK u Orahovici. U tijeku posjeta još ćemo posjetiti gradonačelnika Osijeka Ivicu Vrkića te u Vukovaru dr. Vesnu Bosanac. Ponosan što mogu pomagati svojoj Slavoniji na ovaj način i siguran sam da će navedene suradnje biti uspješne i plodonosne. – rekao je Lukić.

Dr. Marko Rakovec je s oduševljenjem pozdravio suradnje studije i naglasio kako će Veleposlanstvo biti čvrsto uz nastavak međusobnih aktivnosti:

– Jako mi je drago da smo uspjeli realizirati ovaj posjet i ponosan sam što ovdje mogu predstavljati našu veleposlanicu dr. Smiljanu Knez. Zahvalni smo Voji Lukiću za njegov kompletan rad na povezivanju dvaju država što je iznimno važno i korisno. Kao veleposlanstvo želimo vidjeti kako možemo dodatno doprinijeti povezivanju kako država tako i regija jer puno smo do sada gravitirali prema Zagrebu, a sada želimo krenuti i prema drugim krajevima i zato smo ovdje u Slavoniji,gdje smo prije dvije godine krenuli s inicijativom ”Slovenija u Slavoniji”, a ove godine u svibnju planiramo i treći posjet te nove suradnje. Upoznao sam jako vrijedne i ugledne ljude koji imaju viziju budućnosti u svojoj zemlji i otvoreni su prema Europi i svijetu što je iznimno važno. – rekao je dr. Rakovec te potvrdio i novu suradnju Veleposlanstva Slovenije s Ljetnom školom mladih CK u Orahovici.

– Predstavio sam dr. Rakovcu Ljetnu školu mladih Crvenog križa gdje sudjeluju stotine mladih iz nekoliko država u okruženju i gdje ih sve zajedno povezujemo zadacima i temeljima Crvenog križa. Ovim posjetom ostvarili smo novu suradnju kojom će još više mladih iz Slovenije biti dio naše Ljetne škole. – zaključio je Đukić.

Radnom sastanku nazočio je kao jedan od domaćina i orahovački dogradonačelnik Dalibor Fofonjka. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content