B.I.R.D.S. PROJEKT Održana radionica „Područje Prekodravlja“ na kojoj su učenici učili o vodenom i biljnom svijetu na krajobrazima Jelkuš i Križnici

U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici održana je radionica „Prekodravlje area“ u sklopu projekta B.I.R.D.S. (Border Isn’t Restriction for Developing Skills). Riječ je o projektu odobrenom u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. vrijednom preko milijun kuna. Projekt je izradila Razvojna agencija VTA, nositelj projekta je Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, a partneri Osnovna škola Deak Ferenc iz Barcsa i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Na radionici su učenici iz Virovitice i Barča učili o glavnim obilježjima i vodenom svijetu na lokacijama Jelkuš i Križnica. – Ta staništa su nam izrazito vrijedna jer daju veliku biološku raznolikost ovom području. Ovdje ćemo posebno promatrati pticu bregunicu, koja je tema ovog projekta, a ptice su najbolji primjer da naučimo djecu da nas granica spaja i da ne ograničava naše sposobnosti, jer ptice ne poznaju granice – rekla je Jasna Razlog Grlica, nastavnica biologije i prirode u OŠ Ivane Brlić Mažuranić i dodala kako, otkako je pokrenut projekt B.I.R.D.S, broj učenika zainteresiranih za ovo područje nikada nije bio veći. – Jako im se sviđa ovakav način rada, jer uče na primjeru iz okoliša i mogu uživo vidjeti ono o čemu uče – dodala je J. Razlog Grlica. Učenike u sklopu ovog projekta očekuju brojne radionice i terenske nastave koje će dodatno obogatiti njihovo znanje i povezati ove dvije škole.

Važnost suradnje Virovitice i Barča istaknuo je i Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice. – Ovim projektom nastavljena je međunarodna suradnja između naša dva grada, nadamo se da iznjedriti nova prijateljstva kako je to bilo sa svim dosadašnjim projektima prekogranične suradnje koji imamo s gradom Barčom od 2010. godine i prvog projekta VIBA Youth – rekao je pročelnik Bjelica. U okviru pripreme ove radionice, OŠ Ivane Brlić Mažuranić dobila je dizalo za učenike s teškoćama u kretanju, a koje će im olakšati pristup učionicama biologije i kemije na katu škole, u kojima će se održati slijedeće radionice projekta. Također, u okviru radionice, OŠ IBM dobila je izuzetno bogat opus znanstveno-istraživačke školske literature, topografske karte, laptop, navigacijski uređaj i kompase. Sljedeća radionica „Život u području Prekodravlja“ održat će se početkom svibnja.
(www.icv.hr, ml)

[g-gallery gid=”452505″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content