Broj zaposlenih na području naše županije porastao za 864, od čega se 40 posto odnosi na Grad Viroviticu

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području Virovitičko-podravske županije 31. ožujka bilo je 20.171 zaposlenih osoba, što je za 864 više nego u istom razdoblju prošle godine (ožujak 2017.) kada je zaposlenih bilo 19.307. Što se tiče podataka za Grad Viroviticu, 31. ožujka ove godine zaposlenih je bilo 8.925, što je za 345 radnih mjesta više nego u ožujku prošle godine kada je bilo zaposleno 8.576 osoba. Brojni europski projekti, ali i pozitivna gospodarska klima, poticanje otvaranja obrta i samostalnih poduzetničkih inicijativa, otvorili su nova radna mjesta, a time i broj zaposlenih osoba. Inače, broj nezaposlenih na području grada na kraju ožujka prošle godine bio je 1.577, dok je ove godine u istom razdoblju nezaposleno bilo 1.262 osobe, što je za 315 manje.
Što se tiče potražnje za radnom snagom, na području ispostave HZZ-a Virovitica, najtraženiji su djelatnici u građevinskom i ugostiteljskom sektoru, prodavači, njegovateljice, djelatnici u prerađivačkoj industriji drvni tehničari te zdravstveni djelatnici.

Inače, prema podacima HZZ-a, na području Virovitičko-podravske županije trenutno su otvoreni natječaji 85 radnih mjesta, od čega ih je 40-ak u Virovitici.

U cilju usklađenja ponude i potražnje na tržištu rada, osim mjera koje provodi HZZ, Grad Virovitica također u svom Programu olakšica i poticaja razvoja gospodarstva nudi financiranje prekvalifikacije radnika do 45 godina starosti, koji imaju volju promijeniti svoja stečena znanja i vještine te se za potrebe poznatog poslodavca prekvalificirati za nove poslove na tržištu rada.

Osim toga, deficitarnost zanimanja jedan je i od kriterija prema kojima Grad Virovitica dodjeljuje stipendije. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice, od 2004. do 2018. godine Grad je dodijelio 102 stipendije, a riječ je o oko milijun kuna kojima se na taj način mladim ljudima pomoglo u obrazovanju. (virovitica.hr; foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content