Dani turske kulture u Slatini

U Kinu Slatina ovog će se tjedna od 17. do 20. travnja održati “Dani turske kulture u Slatini”.

17. travnja u 20.00h
GAZDA ŽELI SRETAN KRAJ / PATRON MUTLU SON İSTİYİOR
Turska / Komedija / 109’ / 2014.- Art dvorana Kina Slatina

Redatelj: Kıvanç Baruönü
Scenarij: Yılmaz Erdoğan
Direktor fotografije: Jean-Paul Seresin
Producent: Necati Akpınar
Uloge: Tolga Çevik, Ezgi Mola, Murat Başoğlu, Erkan Can, Ersin Korkut, Mustafa Uzunyılmaz, Saba Tümer, Ayşenur Yazıcı, Nusret Çetinel, Hande Yögen, Mine Özsamun, Oğuz Okul, İcmal Aktuna, Zeki Ocak, ferruh Yenidoğan

Sinan je scenarist kojeg šef pošalje u Kapadokiju kako bi napisao scenarij za novi film. Ima jako malo vremena, a film mora imati sretan kraj. Dok on čeka inspiraciju, prvo naleti na Eylül, kćerku vlasnika hotela u kojem odsjeda, a zatim i na Faruka, veliku zvijezdu sapunica, koji mu je nekada bio dobar prijatelj. Iako avanture proživljene u ovom živopisnom kraju postanu poput filma za sve uključene u priču, sretan kraj, koji šef očekuje, se ne dogodi. Međutim, šef inzistira na sretnom kraju i Sinan ga mora naći.

Kıvanç Baruönü osnovnu i srednju školu završio je u Zonguldaku. Tijekom svog studija u Ankari pokazivao je veliki interes za fotografiju i kazalište te ostvario svoj dječački san –rad u medijima. Mnogo je godina radio na jednom od prvih privatnih radijskih postaja u Turskoj. Odigrao je važnu ulogu u razvoju privatnih radijskih postaja u Turskoj i njihovim pravnim temeljima. Utemeljenjem tv postaje Number One Music Channel vratio se televizijskim programima i počeo režirati glazbene spotove. Od ranih 90-ih do 2000. g. režirao je mnoge spotove s kojima je osvajao brojne nagrade. Radio je kao pomoćni redatelj na filmovima Plesačica / Dansöz i G.O.R.A. i u potprodukciji filma Leptirov san / Kelebeğin rüyası.

BESPLATNA PROJEKCIJA

18. travnja u 20:00h
Putopisna predavanja o Turskoj
Udruga Motiv- Istanbul
OŠ Josipa Kozarca- Konya
Art dvorana Kina Slatina

19. travnja 20.00h
LEPTIROV SAN / KELEBEĞİN RÜYASI
Turska / Drama / 118′ / 2013 – Art dvorana Kina Slatina

Redatelj: Yılmaz Erdoğan
Scenarij: Yılmaz Erdoğan
Direktor fotografije: Gökhan Tiryaki
Producent: Necati Akpinar
Izvršni producenti: Oğuz Peri & Pelin Ekinci Kaya

Uloge: Yılmaz Erdoğan Uloge: Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin, Mert Fırat, Farah Zeynep Abdullah, Yılmaz Erdoğan

Film Leptirov san snimljen je prema istinitoj priči o dva mlada pjesnika koji žive u turskoj provinciji Zonguldak 40-ih godina dvadesetog stoljeća. Trude se objaviti svoje stihove u poznatom književnom časopisu i bore se s problemima kao što su bolest, neimaština, prisilni radovi u rudnicima te Drugi svjetski rat. U svoj toj zbrci upoznaju prelijepu djevojku Suzan i odluče baciti okladu. Napisat će pjesmu i dati je djevojci, a onaj čija joj se pjesma više svidi, pobjeđuje. Počinje period druženja i zabave, uvježbavanja zajedničke kazališne predstave, sve do momenta kada Suzanin otac sazna od čega dva prijatelja boluju.

YILMAZ ERDOĞAN
Rođen je u Hakkariju u južnoj Turskoj. Djetinjstvo je proveo u Ankari, a zatim se sa obitelji preselio u Istanbul. Napustivši studij niskogradnje na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu pridružio se kazalištu Nöbetçi, pisao scenarije za televizijske programe i 1994. godine sa svojim partnerom Necatiyem Akpınarom osnovao BKM, jednu od prvih velikih filmskih kompanija u Turskoj. Glumio je u filmu Nuri Bilge Ceylana Bilo jednom u Anadoliji / Bir zamanlar Anadoluda koji je 2011. godine osvojio Grand prix nagradu u Cannesu te u filmu Bahmana Ghobadija, Sezona nosoroga. Veliki uspjeh postigao je filmom Vizontele, a nakon toga i nastavkom Vizontele Tuuba te filmom Organizirani poslovi / Organize işler.
Yılmaz Erdoğan je također poznat po svojoj poeziji i jedan je od najčitanijih pjesnika u Turskoj.
Film Leptirov san do sada je u kina privukao milijune gledatelja u Turskoj i svijetu.

(POU Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content