GORNJI MIHOLJAC Četrdeset godina stara trešnja prolistala bijelim lišćem

Četrdeset godina stara trešnja u slatinskom prigradskom naselju Gornji Miholjac, ove je godine prvi puta prolistala lišćem zelene i bijele boje i postala prava atrakcija. U prirodi se ova pojava, bijelo lišće, naziva albinizam biljaka – kada izostane stvaranje klorofila koji se nalazi u listovima i daje im prepoznatljivu zelenu boju.

albino2
Vlasnik imanja na kojem se trešnja nalazi, Milan Gerenčir, rekao nam je kako se u četrdeset godina ovakvo što još nije dogodilo, te da mu je razlog pojave iznimno efektnog bijelog lišća potpuna nepoznanica.

albino1

– Trešnja rodi početkom šestog mjeseca i daje vrlo ukusne plodove. Nadamo se da će ovi plodovi na granama s bijelim lišćem, koji se mogu već razaznati ostati, da se neće osušiti. Sad nas zanima kakve će boje biti i plodovi. Prvo smo mislili da je do ove, nazovimo anomalije, došlo zbog toga što se trešnja nalazi uz cestu kojom prolaze prskalice za vrijeme prskanja poljoprivrednih kultura, pa se iz njih za toplog vremena isparava otrov. No zaključili smo da bi u tom slučaju i listovi na ostalim voćkama pobijelili ili se osušili, što nije slučaj – kažu nam Milan i njegova kćerka Marina.(www.icv.hr, adf)

albino3

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content