Igor Andrović: Županije, gradovi i općine poboljšavaju kvalitetu života stanovništva, posebice u povlačenju europskih sredstava

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, koja je obilježila 25 godina postojanja, u ime pristiglih župana i gradonačelnika, nazočnima se obratio virovitičko-podravske župan Igor Andrović. Uz čestitke za 25 obljetnicu, župan Andrović je istaknuo.

– Želio bih i ovaj put istaknuti ulogu koju su imale, ali i imaju županije kao jedinice područne (regionalne) samouprave, općine i gradovi kao jedinice lokalne samouprave imaju u upravnom i političkom sustavu Hrvatske. Koliko su oni potrebni, vidljivo je iz svega što je danas ovdje kazao župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, kada je nabrajao sve projekte realizirane diljem županije, u svim općinama i gradovima, kao i one koji su u tijeku. Županije, gradovi i općine su ostvarile svoju zadaću, kako u poboljšanju kvalitete života stanovništva lokalne zajednice, ali i u svim drugim segmentima društvenog razvoja. Oni su danas partner “središnjoj državi” u provedbi projekata i programa koji se s više razine, spuštaju na razinu lokalne samouprave. U tom smislu, posebno bih istaknuo ulogu županija u korištenju europskih fondova i privlačenju EU sredstava usmjerenih razvoju lokalne sredine, što se pokazalo kao kvalitetan, učinkovit način, putem kojeg se mogu poboljšati uvjeti življenja stanovništva, od ruralnog razvoja do infrastrukturnih i ostalih javnih projekata.

IMG 9309

Govorio je i o ulozi razvojnih agencija kao partnerima gospodarstvu, poduzetnicima, poljoprivrednicima…

– Posebno tome pridonose razvojne agencije kao regionalni koordinatori, ali i partneri gospodarstvu i poduzetnicima, uključujući i segment poljoprivrede, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Razvojne agencije, LAG-ovi, su se pokazali kao efikasan model angažiranja vlastitih snaga na osmišljavanju i ostvarivanju projekata od općeg interesa. U tom pravcu, cijenim jačanje uloge županija posebno njihove fiskalne pozicije te decentralizacije kao procesa prijenosa ovlasti i nadležnosti koje sada imaju tijela državne vlasti na županije, kako bi one imale poticajnu ulogu i doprinijele razvoju naših županija. Stoga, posebno pozdravljam inicijativu Vlade RH i ministarstva financija gdje su se promjenom zakona o financiranju Jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, financijski ojačale županije, pa ćemo više sredstava usmjeravati za razvoj gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, a sve na dobrobit ljudi koji žive na našem području. Upravo ta dobrobit nam je svima važna, jer nam je danas, više nego ikada potrebna dobra volja, tolerancija, međusobno uvažavanje i zajedništvo prije svega – kazao je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

IMG 9206

IMG 9227

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content